Αύριο η απόφαση για το αν η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε τζαμί

Βαρθολομαίος: «Ως μουσείο, η Αγία Σοφία είναι σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης»

Αύριο, 2 Ιουλίου, θα συνεδριάσει το ανώτατο δικαστήριο για να αποφανθεί αν η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε τέμενος. Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει στην Τουρκία το σχόλιο του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου σχετικά με το μνημείο στην Κωνσταντινούπολη.

«Ως μουσείον, η Αγία Σοφία δύναται να λειτουργή ως τόπος και σύμβολον συναντήσεως, διαλόγου και ειρηνικής συνυπάρξεως λαών και πολιτισμών, αλληλοκατανοήσεως και αλληλεγγύης Χριστιανισμού και Ισλάμ, που είναι ιδιαιτέρως αναγκαία και λυσιτελής διά τον σύγχρονον κόσμον», υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία που πραγματοποίησε μετά τη Θεία Λειτουργία.

Παρέμβαση Οικουμενικού Πατριάρχη για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε ότι ο ναός της του Θεού Σοφίας είναι αναμφιβόλα ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά μνημεία του παγκοσμίου πολιτισμού. «'Κλασικό' είναι αυτό το οποίον πάντοτε υπερβαίνει τα όρια του λαού και της εποχής εις την οποίαν εδημιουργήθη, και δεν ανήκει μόνον εις αυτόν που το κατέχει, αλλά εις ολόκληρον την ανθρωπότητα. Εν τη εννοία ταύτη, ο τουρκικός λαός έχει την μεγάλην ευθύνην και την υψίστην τιμήν να αναδεικνύη την οικουμενικότητα του υπερόχου αυτού μνημείου».

«Η δήλωση αυτή ξεπερνά τα όρια του Πατριάρχη»

Από την άλλη, ο γγ. του εθνικιστικού κόμματος MHP Ισμέτ Μπουγιουκαταμάν είπε πως πρόκειται για κεκαλυμμένη δήλωση που ξεπερνά τα όριά του Πατριάρχη, ο οποίος δεν τολμά να πει ότι θέλει η Αγία Σοφία να ξαναγίνει εκκλησία.

Σχεδόν σε όλα τα τουρκικά ΜΜΕ υπάρχουν αναφορές που χαρακτηρίζουν την παρέμβαση του κ. Βαρθολομαίου από έκκληση έως και ανοιχτή απειλή, με αυτές που είναι ήπιες να αποτελούν ωστόσο την πλειοψηφία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top