Η Τουρκία κατοχυρώνει όνομα για το αντίγραφο της Μαστίχας Χίου

«Πρόκειται για φαρμακευτικό φυτό με ιστορία 300 ετών στον Τσεσμέ»

Αίτηση για προϊόν γεωγραφικής ένδειξης υπέβαλαν οι Τούρκοι για το αντίγραφο της ελληνικής μαστίχας που προσπαθούν να δημιουργήσουν στην περιοχή του Τσεσμέ, απέναντι από τη Χίο. 

Σύμφωνα με το politischios.gr, το προϊόν θα ονομάζεται «Çeşme Damla Sakızı», με τον διευθυντή της Επαρχιακής Διεύθυνσης Γεωργίας και Δασοκομίας της Σμύρνης, Mustafa Ozen, να χαρακτηρίζει τη μαστίχα «φαρμακευτικό φυτό» με ιστορία 300 ετών στην περιοχή. 

Τσαβούσογλου: Ας προσπαθήσει το ελληνικό ναυτικό να μας σταματήσει!

Όπως ανακοίνωσε, σε 15 ημέρες από σήμερα θα ξεκινήσει η συγκομιδή «μαστίχας» από 20 δέντρα, προσθέτοντας ότι κάθε δέντρο θα μπορεί να δώσει μέχρι και 200 γραμμάρια ετησίως, οριοθετώντας μάλιστα την τιμή πώλησης στις 1.500 τουρκικές λίρες ανά κιλό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συστηματικά τα τελευταία χρόνια έχουν φυτευτεί στην ευρύτερη περιοχή του Τσεσμέ περίπου 30.000 μαστιχόδεντρα, στο πλαίσιο πειραματικής καλλιέργειας του Δήμου Τσεσμέ σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα της γείτονος χώρας.

Παρόλα αυτά, το τελικό προϊόν που προκύπτει από τα συγκεκριμένα δέντρα αφορά σε ρητίνη κατώτερης ποιότητας και σαφώς υποδεέστερης της Μαστίχας Χίου.

Ακόμα και οι Τούρκοι πάντως, αναγνωρίζοντας την κατώτερη ποιότητα της συγκεκριμένης ρητίνης, αποφεύγουν να την ονομάσουν ως Μαστίχα, πλασάροντας τη δική τους ρητίνη με την ονομασία «Sakiz».
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top