Έλληνας «ξεναγεί» το star.gr στη Βαρκελώνη στη μετά lockdown ημέρα

Ουρές στα καφέ - «Ο κόσμος είχε φτάσει στα όριά του ψυχολογικά»

Ακούστε τι είπε στο star.gr ο Ετεοκλής Νικολάου ξεναγός στην Βαρκελώνη

Το δρόμο της επιστροφής στην κανονικότητα αναζητά σιγά σιγά η Βαρκελώνη μετά από δυόμιση μήνες lockdown. Αν και θα παραμείνει για τις επόμενες δύο εβδομάδες αποκλεισμένη από την υπόλοιπη χώρα, χθες προχώρησε στην πρώτη φάση χαλάρωσης κάποιων από τα περιοριστικά μέτρα. «Η καραντίνα που επιβλήθηκε ήταν από τις πιο σκληρές στην Ευρώπη. Συνολικά η χώρα είχε περισσότερους από 28.000 νεκρούς, ενώ το σχεδόν το 1/3 των θυμάτων καταγράφηκαν στην Βαρκελώνη και την επαρχία της Καταλονίας», σημείωσε στο star.gr o Ετεοκλής Νικολάου ο οποίος εργάζεται ως ξεναγός στην πόλη. 

Ισπανία: Τέλος η καραντίνα για τους τουρίστες - Μόλις 50 οι νέοι θάνατοι

«Όλο αυτό το διάστημα η πόλη ήταν νεκρή. Δεν κυκλοφορούσε κανείς. Το μόνο που άκουγες ήταν κάθε βράδυ στις 8 το χειροκρότημα από τα μπαλκόνια για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Τώρα πρέπει να δούμε πώς θα πάρει μπρος η πόλη», πρόσθεσε.

 Από εχθές τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν σερβίροντας μόνο στις ταράτσες, στους κήπους και τα τραπεζάκια στον εξωτερικό τους χώρο. Περιγράφοντας την επόμενη ημέρα από το άνοιγμα του κλάδου της εστίασης, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι οι εικόνες του κόσμου που βγήκε από τα σπίτια του, θύμισαν την παλιά ζωντανή Βαρκελώνη.

 «Ήταν εντυπωσιακό, να βλέπεις ανθρώπους έξω. Το είχαμε ξεχάσει μετά από τόσους μήνες καραντίνας. Τα καφέ γέμισαν. Ο κόσμος είχε φτάσει στα όριά του ψυχολογικά. Περίμεναν απεγνωσμένα σε ουρές στα καφέ ακόμη και για μισή ώρα, προκειμένου να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να πιουν μια μπύρα, απλά για να νιώσουν ότι το έκαναν», σημείωσε.

Ανησυχία στην Ισπανία: Με κατάθλιψη ένα στα έξι παιδιά κατά την καραντίνα

Θετικό το παράδειγμα της Ελλάδας

Αν και τα κρούσματα έχουν μειωθεί πάρα πολύ, η πόλη έχει να διανύσει μακρύ δρόμο ακόμη μέχρι να βρει τους ρυθμούς της. Η επόμενη ημέρα της καραντίνας που επιβλήθηκε στα μέσα Μαρτίου βρίσκει την οικονομία της βαριά λαβωμένη.

«Μεγάλο μέρος των ανθρώπων δεν εργάζεται ή εργάζεται με ημιαπασχόληση ή από το σπίτι. Η εστίαση να δούμε πώς θα ξεκινήσει. Ο τουρισμός δεν υπάρχει. Τα αεροδρόμια είναι κλειστά. Να δούμε πώς θα πάρει μπρος η πόλη», είπε ο κ. Νικολάου.

Όπως ανέφερε, τα τοπικά ΜΜΕ χρησιμοποιούν συχνά την Ελλάδα, ως παράδειγμα επιτυχημένης αντιμετώπισης του κορωνοϊού. «Τα νούμερα των κρουσμάτων, δεν ήταν σαν της Ελλάδας. Εδώ αργήσαν να λάβουν μέτρα και το πλήρωσαν. Ακόμη και όταν επιβλήθηκε η καραντίνα εδώ ήταν αργά», σημείωσε.

Χαλαρώνουν τα μέτρα κορωνοϊού στην Ισπανία - Ανοίγουν μπαρ και πάρκα

Μεγάλο το πλήγμα στον Τουρισμό λόγω κορωνοϊού

Στην Βαρκελώνη με τους 12 εκ. επισκέπτες το χρόνο ένα μεγάλο μέρος του ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό. Πλέον οι Αρχές και οι επαγγελματίες του κλάδου δίνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να μη χαθεί τελείως το καλοκαίρι. Όπως ανέφερε ο κ. Νικολάου θα ληφθούν έκτακτα μέτρα ενίσχυσης από τις δημοτικές αρχές για τη στήριξη των επιχειρήσεων προκειμένου να μείνουν «ζωντανές», ενώ οι παράγοντες του χώρου ρίχνουν τις τιμές και προχωρούν σε πακέτα προσφορών προκειμένου να προσελκύσουν τους τουρίστες. Σημείο εκκίνησης για τον τουρισμό είναι η 1η Ιουλίου, οπότε σύμφωνα με την κυβέρνηση θα ανοίξουν τα αεροδρόμια για τους ξένους επισκέπτες και θα αρθεί η υποχρεωτική καραντίνα των 14ων ημερών.

Εκτός από πεζές ξεναγήσεις ο κ. Νικολάου ξεναγεί Ελλήνες τουρίστες στα στενά της Βαρκελώνης και με τα ενοικιαζόμενα ξύλινα ποδήλατα που λάνσαρε στην πόλη. Ερωτώμενος πώς νιώθει που λόγω επαγγέλματος θα πρέπει να έρχεται καθημερινά σε επαφή με τόσο κόσμο απάντησε ότι δεν φοβάται. «Θα κρατήσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, μάσκες, αποστάσεις. Εξάλλου, τα ποδήλατα προσφέρουν μία επιπλέον ασφάλεια απέναντι στον κορωνοϊό», σημείωσε και πρόσθεσε ότι παράλληλα οι Αρχές προωθούν τη χρήση του, προχωρώντας σε έκτακτες πεζοδρομήσεις μεγάλων κεντρικών οδών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top