Βίαια επεισόδια και συλλήψεις στο Χονγκ Κονγκ - Στους δρόμους οι πολίτες

Τάσσονται κατά του κινεζικού νομοσχεδίου

Χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν την Κυριακή τους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για να καταγγείλουν ένα κινεζικό νομοσχέδιο που χαρακτηρίζεται ελευθεριοκτόνο, προκαλώντας την απάντηση της μονάδας της αστυνομίας για την καταστολή των ταραχών, σκηνές που είχε να δει εδώ και μήνες η πρώην βρετανική αποικία.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού για να διαλύσει το πλήθος, και αντλίες νερού, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Ορισμένοι διαδηλωτές έριξαν βλήματα στις δυνάμεις επιβολής του νόμου, έστησαν αυτοσχέδια οδοφράγματα και χρησιμοποίησαν τις ομπρέλες για να προστατευθούν από τα δακρυγόνα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε 180 συλλήψεις, ενώ άλλοι διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια μικρότερης διαδήλωσης στη συνοικία Τσιμ Σα Τσούι.

Μετά τις σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις πέρυσι, διαμαρτυρίες δεν οργανώνονταν φέτος λόγω της επιταγής της κοινωνικής αποστασιοποίησης για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Οι διαδηλώσεις επέστρεψαν στο Χονγκ Κονγκ / AP Images

Ωστόσο, η κατάθεση στο κινεζικό κοινοβούλιο, την Παρασκευή, ενός νομοσχεδίου που έχει στόχο να απαγορεύσει «την προδοσία, την απόσχιση, την στάση και την ανατροπή» στο Χονγκ Κονγκ πυροδότηκε εκ νέου εντάσεις. Πολλώ δε μάλλον όταν το Πεκίνο ζήτησε την Κυριακή την εφαρμογή του «χωρίς καθυστέρηση».

Το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας είχε πολλαπλασιάσει τις εκκλήσεις για να καταγγείλει αυτό το νομοσχέδιο, για ένα θέμα που προκαλεί εδώ και χρόνια την έντονη αντίδραση των πολιτών του Χονγκ Κονγκ.

Χιλιάδες κάτοικοι συμμετείχαν την Κυριακή στη διαμαρτυρία παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης σε διάφορες συνοικίες του νησιού.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top