Έρευνα: «Καμπανάκι» για το χάπι που προκρίνει ο Τραμπ για τον κορωνοϊό

Το εν λόγω φάρμακο λαμβάνει προληπτικά και ο Αμερικανός πρόεδρος

Οι ΗΠΑ έχουν πληγεί όσο καμία άλλη χώρα από τον κορωνοϊό / Reuters

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» προκάλεσε σάλο όταν υποστήριξε πως το φάρμακο υδροξυχλωροκίνη, το οποίο λέει ότι λαμβάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου στους ασθενείς με κορωνοϊό.

Ο Τραμπ αποκάλυψε ότι παίρνει χάπια χλωροκίνης

Υπενθυμίζεται πως το φάρμακο αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση της ελονοσίας, όπως φαίνεται όμως δε βοηθά καθόλου στην περίπτωση της πανδημίας. 

Η έρευνα του «The Lancet» μελέτησε δεδομένα από 671 νοσοκομεία, όπου 14.888 ασθενείς έλαβαν είτε υδροξυχλωροκίνη είτε χλωροκίνη, με ή χωρίς το αντιβιοτικό μακρολίδη, και 81.144 ασθενείς δεν έλαβαν κανένα θεραπευτικό σχήμα.

Στο πλαίσιό της, οι επιστήμονες παρακολούθησαν πάνω από 96.000 ασθενείς που νοσηλεύονταν με Covid-19, κατέδειξε ότι οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο, ή εκείνο της χλωροκίνης, αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν το φάρμακο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζήτηση της υδροξυχλωροκίνης αυξήθηκε από τότε που ο Τραμπ συνέστησε τη χρήση της ως θεραπεία κατά του κορωνοϊού, στις αρχές Απριλίου. Νωρίτερα, αυτήν την εβδομάδα αιφνιδίασε τους πάντες παραδεχόμενος ότι παίρνει το χάπι προληπτικά.

Tραμπ: Ο λόγος που δε φοράει μάσκα μπροστά στους δημοσιογράφους

Οι συντάκτες της έρευνας του The Lancet συνιστούν ότι αυτά τα θεραπευτικά σχήματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της COVID-19 εκτός των κλινικών δοκιμών, μέχρι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών να επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων για τους ασθενείς.

Οι συντάκτες υποστηρίζουν μάλιστα ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν εάν η λήψη του φαρμάκου έχει κάποιο όφελος σε ασθενείς με Covid-19.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top