Το ημερολόγιο που «καίει» την Ουχάν - «Έλεγαν ότι ο Covid19 δε μεταδίδεται»

Τι αποκάλυψε Κινέζα συγγραφέας για τις Αρχές της πόλης

Μαζικά τα τεστ για κορωνοϊό στους κατοίκους της Ουχάν στην Κίνα / Reuters 

Τις Αρχές της Ουχάν φαίνεται πως «καίει» μια 64χρονη Κινέζα συγγραφέας, η οποία κατέγραφε σε ημερολόγιο όσα συνέβαιναν στην καραντίνα. Όπως αποκάλυψε, οι Αρχές έλεγαν στον κόσμο πως ο κορωνοϊός «δεν ήταν μεταδοτικός μεταξύ των ανθρώπων».

Η Φανγκ Φανγκ, η οποία μεγάλωσε στην Ουχάν, κυκλοφόρησε ένα «απαγορευμένο» περιοδικό, όπου υπήρχαν όλες οι εμπειρίες της κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Απόσπασμα του περιοδικού δημοσίευσαν οι Sunday Times. 

Κορωνοϊός: Πάνω από 313.000 θάνατοι - Οι ΗΠΑ διατηρούν τη θλιβερή πρωτιά

Πιο συγκεκριμένα, την 1η Φεβρουαρίου έγραψε: «Τώρα που κάνω μια αναδρομή, ήταν ο μεγαλύτερος αδερφός μου που μου είπε για πρώτη φορά ότι αυτός ο ιός ήταν μεταδοτικός. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Χουανζόνγκ. Στις 31 Δεκεμβρίου, μου έστειλε ένα δοκίμιο με τίτλο ‘Ύποπτη περίπτωση ιού άγνωστης προέλευσης στην Ουχάν’. Ωστόσο, δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι την επίσημη κυβερνητική γραμμή: ‘Δεν είναι μεταδοτικός μεταξύ ανθρώπων, είναι ελεγχόμενος και αποτρέψιμος’. Μόλις το ακούσαμε, όλοι ανακουφιστήκαμε».

Πολλά από όσα δημοσίευσε στο διαδίκτυο η Κινέζα συγγραφέας διαγράφηκαν λόγω της λογοκρισίας που έλαβαν. Το περιοδικό της ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου και αναφέρεται στην κατάσταση στα νοσοκομεία αλλά και στην έλλειψη μασκών.

Δεχόταν απειλές για τη ζωή της εξαιτίας του ημερολογίου

Παρόλο που η τελευταία της ανάρτηση δημοσιεύτηκε στις 24 Μαρτίου, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα άρει τους περιορισμούς μετακίνησης στις 8 Απριλίου, η συγγραφέας δεχόταν απειλές για τη ζωή της αν αποφάσιζε να δημοσιεύσει το ημερολόγιο στη Δύση.  

Αρκετοί από τους λογαριασμούς της έχουν διαγραφεί, όπως είπε η συγγραφέας, και άλλοι έχουν μπλοκαριστεί προσωρινά. Είπε ότι έλαβε απειλές και ανησυχούσε για την ασφάλεια της οικογένειάς της, καθώς αποτέλεσε στόχο εξαγριωμένων χρηστών του διαδικτύου που διέδωσαν ψευδείς και δυσφημιστικούς ισχυρισμούς για την ίδια και μάλιστα αποκάλυψαν και τη διεύθυνση της κατοικίας της.

Υπολογιστής ειδοποίησε πρώτη φορά για την εμφάνιση της πανδημίας στην Ουχάν

Ένας θυμωμένος αναγνώστης απείλησε ακόμη και με θάνατο την Φανγκ Φανγκ με την μορφή μιας τεράστιας αφίσας που ανάρτησε σε ένα δρόμο στο κέντρο της Ουχάν, αναφέρει το Radio France Internationale.

«Ένας φίλος γιατρός μου είπε: ‘Στην πραγματικότητα, όλοι εμείς οι γιατροί γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι υπάρχει μετάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο, το αναφέραμε στους ανώτερούς μας, αλλά κανείς δεν προειδοποίησε τον κόσμο» έγραφε σε μία καταχώρηση.

Αναμένεται να κυκλοφορήσει διεθνώς το ημερολόγιό της 

Αρχικά το ημερολόγιο της Φανγκ Φανγκ, ήταν πολύ δημοφιλές στο διαδίκτυο, κάτι όμως που σταμάτησε απότομα όταν διέρευσε πως πρόκειται να κυκλοφορήσει διεθνώς στα αγγλικά και στα γερμανικά.

Η αγγλική έκδοση, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 30 Ιουνίου, θα γράφει στο εξώφυλλο: «Επιστολές από μια πόλη σε καραντίνα: Το ημερολόγιο της Ουχάν». Η γερμανική έκδοση είναι η πιο αμφισβητούμενη από τις δύο. Στο εξώφυλλο, που θα εικονίζει μια μαύρη μάσκα, γράφει: «Ημερολόγιο Ουχάν: Το απαγορευμένο ημερολόγιο από την πόλη όπου ξεκίνησε η κρίση του κορωνοϊού».

Επικεφαλής εργαστηρίου της Ουχάν: «Ο κορωνοϊός δεν προήλθε από μας»

Οι επικριτές λένε ότι η 64χρονη, που είχε κερδίσει το πιο διάσημο λογοτεχνικό βραβείο της Κίνας το 2010, παρέχει τροφή στις χώρες που είχαν επιτεθεί στο Πεκίνο για τον χειρισμό της πανδημίας. Μάλιστα, η Κίνα έχει κατηγορηθεί για απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με τον θανατηφόρο ιό από τις διεθνείς δυνάμεις κατά την έναρξη της πανδημίας. 

Από την άλλη, οι θαυμαστές της υποστηρίζουν πως «η Φανγκ Φανγκ δεν χρωστάει τίποτα σε κανέναν».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top