Κορωνοϊός: Το στοματικό διάλυμα εμποδίζει την εξάπλωση του ιού;

Επιστήμονες ζητούν να γίνει επείγουσα κλινική έρευνα

Στο βίντεο, επιστήμονες των εθνικών ινστιτούτων υγείας στις ΗΠΑ, έχουν ενδείξεις ότι τα χιλιάδες μικροσκοπικά σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα κατά την ομιλία, αποτελούν τρόπο μετάδοσης του ιού

Μια ομάδα επιστημόνων από το Ηνωμένο Βασίλειο ζητά να γίνει επείγουσα κλινική έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει ένα κοινό στοματικό διάλυμα στη μείωση της εξάπλωσης ή και στην εξουδετέρωση του κορωνοϊού, στα αρχικά στάδια της μόλυνσης.

ΗΠΑ: Ένα λεπτό ομιλίας δημιουργεί χιλιάδες σταγονίδια με κορωνοϊό

Βάσει προηγούμενων ερευνών, φαίνεται πως στοιχεία που περιέχονται στα στοματικά διαλύματα, όπως η χαμηλή ποσότητα αιθανόλης, ποβιδόνης-ιωδίου και κετυλοπυριδινίου, θα μπορούσαν να διαταράξουν τις λιπιδικές μεμβράνες στις οποίες τυλίγονται οι ιοί. 

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα υπάρχοντα σκευάσματα στοματικής πλύσης για την πιθανή ικανότητά τους να διαταράξουν αυτό τον φάκελο λιπιδίων SARS-CoV-2 και πρότειναν ότι αρκετοί αξίζουν κλινική αξιολόγηση.

Δημοσιεύοντας την κριτική τους στο περιοδικό Function, οι συγγραφείς έγραψαν: «Τονίζουμε ότι η ήδη δημοσιευμένη έρευνα για άλλους ιούς, συμπεριλαμβανομένων των κορονοϊών, υποστηρίζει την ιδέα ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με το εάν το στοματικό διάλυμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας πιθανός τρόπος μείωσης της μετάδοσης αυτού του ιού».

«Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμη είναι εάν τα υπάρχοντα στοματικά διαλύματα είναι ενεργά ενάντια στη λιπιδική μεμβράνη του SARS-CoV-2 [Covid-19]» σημειώνεται επίσης, με τους ερευνητές να παροτρύνουν τους πολίτες να συνεχίζουν να ακολουθούν τις κυβερνητικές οδηγίες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top