Frontex: Mειώθηκαν 85% οι παράνομες συνοριακές διελεύσεις τον Απρίλιο

Το χαμηλότερο σύνολο από όταν άρχισε να συλλέγει συνοριακά δεδομένα το 2009

Frontex

Τον Απρίλιο, ο αριθμός των ανιχνεύσεων παράνομων συνοριακών διελεύσεων στα κύρια μεταναστευτικά δρομολόγια της Ευρώπης μειώθηκε κατά 85% από τον προηγούμενο μήνα σε περίπου 900 άτομα, το χαμηλότερο σύνολο από τότε που η Frontex άρχισε να συλλέγει συνοριακά δεδομένα το 2009, ανακοίνωσε η υπηρεσία φύλαξης συνόρων της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη Frontex, o χαμηλός αριθμός οφείλεται κυρίως στις επιπτώσεις του κορωνοϊού, οι οποίες καθυστέρησαν επίσης την αναφορά δεδομένων διασυνοριακής διέλευσης από τις εθνικές αρχές.

Ο συνολικός αριθμός παράνομων διαβάσεων συνόρων για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2020 έφτασε τα 26.650, περίπου σύμφωνα με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η μεταναστευτική διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στον αριθμό των ανιχνεύσεων παράνομων διαβάσεων συνόρων στην Ευρώπη. Τον περασμένο μήνα, υπήρχαν περίπου 40 ανιχνεύσεις, ή 99% λιγότερες από ότι τον Μάρτιο.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, περισσότερες από 11.200 παράνομες συνοριακές διαβάσεις εντοπίστηκαν σε αυτήν τη διαδρομή, ή 18% λιγότερες από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Οι Αφγανοί ήταν η κορυφαία ιθαγένεια που εντοπίστηκε σε αυτήν τη διαδρομή.

Ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που διέσχισαν την Κεντρική Μεσόγειο τον Απρίλιο μειώθηκε κατά 29% από τον προηγούμενο μήνα σε περίπου 250. Το σύνολο των πρώτων τεσσάρων μηνών έφτασε σχεδόν στους 4 100.

Ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ευρώπη μέσω της διαδρομής της Δυτικής Μεσογείου τον Απρίλιο μειώθηκε κατά 82% από τον Φεβρουάριο σε σχεδόν 100. Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες, το σύνολο ανήλθε σε λίγο πάνω από 3.000, ή λιγότερο από το μισό του προηγούμενου έτους. Οι Μαροκινοί και οι Αλγερινοί αντιπροσώπευαν τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή τον Απρίλιο.

Τέλος, στα Δυτικά Βαλκάνια υπήρχαν λιγότερες από 100 ανιχνεύσεις παράνομων διαβάσεων συνόρων σε αυτή τη διαδρομή τον Απρίλιο, μειωμένες κατά 94% από τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, τους πρώτους τέσσερις μήνες, ο αριθμός των παράνομων συνοριακών διαβάσεων αυξήθηκε κατά 60% από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους σε σχεδόν 6.000.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top