Στο στόχαστρο τουρκικού περιοδικού ο Βαρθολομαίος

Έντονες αντιδράσεις από το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στοχοποιείται ως συνεργάτης του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν από το φιλοκυβερνητικό τουρκικό περιοδικό Γκερτσέκ Χαγιάτ. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με ανακοίνωσή του αντέδρασε έντονα χαρακτηρίζοντας μη ρεαλιστικούς τους ισχυρισμούς και προειοδοποιώντας ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανιστούν ρατσιστικά φαινόμενα και βεβηλώσεις. 

Προκλητική τουρκική προπαγάνδα μέσω γερμανικού περιοδικού

Το περιοδικό Γκερτζέκ Χαγιάτ που υπάγεται στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ είναι φιλο-ισλαμικού περιεχομένου χαμηλής κυκλοφορίας. Στο ειδικό τεύχος τους που κυκλοφόρησε με τον τίτλο «100 χρόνια του FETÖ (οργάνωση Γκιουλέν), της πιο ύπουλης τρομοκρατικής οργάνωσης στον κόσμο» περιλαμβάνει λίστα προσωπικοτήτων φίλα προσκείμενων στο δίκτυο Γκιουλέν.

Στη λίστα και ο Πατριάρχης

Η λίστα αναφέρει ονόματα Τούρκων και ξένων πολιτικών όπως του Ισμέτ Ινονού, του Μπουλέντ Ετζεβιτ, του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, της Χίλαρι Κλίντον καθώς και αξιωματούχων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Τζεμάλ Τουρέλ ικαι διοκτητών ΜΜΕ, θρησκευτικών ηγετών και άλλων.

Στην κατηγορία των θρησκευτικών ηγετών η λίστα περιλαμβάνει oνόματα, όπως του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’, του Αρχιραββίνου της Τουρκίας, Ισάκ Χαλεβά, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθώς  και του πρώην Πατριάρχη των Αρμενίων της Τουρκίας, Σνοκ Καλουστιάν.

Οικουμενικό Πατριαρχείο: «Μη ρεαλιστικοί ισχυρισμοί»

Στην ανακοίνωσή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρει ότι «σε δημοσίευμα του περιοδικού Γκερτσέκ Χαγιάτ στοχοποιούνται μέλη των (μειονοτικών) κοινοτήτων και θρησκευτικοί ηγέτες, με αποτέλεσμα να δυσαρεστούνται οι Χριστιανοί και οι Εβραίοι που είναι μέλη του λαού μας».

«Θεωρούμε απαραίτητη την πληροφόρηση του κοινού, καθώς όσο είναι ιδιαίτερα λυπηρή η πράξη τόσο είναι και ιδιαίτερα σοβαροί και ανεύθυνοι οι μη ρεαλιστικοί ισχυρισμοί που προκαλούν ανησυχία στην Ορθόδοξη κοινότητα της Τουρκίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι «δυστυχώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανισθούν ρατσιστικά φαινόμενα και βεβηλώσεις, όπως συμβαίνει σε διάφορες χώρες. Και ο Εξοχότατος Πατριάρχης είναι βαθιά στενοχωρημένος που του επιρρίπτεται τέτοιου είδους μομφή, παρά την υποστήριξη που παρέχει στο πλαίσιο του εφικτού στο Κράτος μας. Θα θέλαμε να δηλώσουμε πως κάνοντας την ανακοίνωση αυτή στο αξιότιμο κοινό, είμαστε βέβαιοι πως οι αρμόδιες Κρατικές Αρχές θα πράξουν τα δέοντα».

Αντιδρά και η εβραϊκή κοινότητα

Επίσης, η εβραϊκή Κοινότητα Τουρκίας σε  ανάρτηση στο λογαριασμό της στο τουίτερ καταδικάζει «τη διάκριση και την πρόκληση που προκαλούν δημοσιεύσεις με μη ρεαλιστικές κατηγορίες σε βάρος του Αρχιραββίνου μας».

«Αυτές οι δημοσιεύσεις μίσους, προκαλούν ζημία στην Τουρκία. Από την πλευρά μας ελπίζουμε σε άμεση αποκατάσταση των δημοσιεύσεων μίσους –μέσω της εκπαίδευσης και της νομικής οδού- καθώς πλήττουν την Τουρκία μας της οποίας αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top