Νεκρή 28χρονη τραγουδίστρια μετά από 288 μέρες απεργίας πείνας

Ζητούσε να σταματήσουν οι διώξεις σε βάτος του συγκροτήματός της

εικόνα από την κηδεία της

Μια 28χρονη τραγουδίστρια, η Χελίν Μπολέκ, άφησε την τελευταία της πνοή στην Τουρκία μετά από απεργία πείνας 288 ημερών. 

Η νεαρή τραγουδίστρια ήταν μέλος της αριστερής μουσικής κολεκτίβας Grup Yorum, Ξεκίνησε απεργία πείνας ζητώντας να σταματήσουν οι διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν εναντίον του συγκροτήματός της. 

Μαζί με την Μπολέκ, πραγματοποιούσε απεργία πείνας και συνεχίζει ένας ακόμα μέλος του συγκροτήματός της, ο Ιμπραχίμ Γκοκτσέκ. 

Το Grup Yorum, που ιδρύθηκε το 1985, είναι γνωστό για τα κομμάτια του, στα οποία συνδυάζει την παραδοσιακή μουσική με επαναστατικά τραγούδια. Τα μέλη του συλλαμβάνονται συχνά, ενώ έχουν απαγορευθεί οι συναυλίες του.

Το συγκρότημα πρόσκειται σε μια ακραία μαρξιστική- λενινιστική οργάνωση, το DHKP-C, η οποία έχει εξαπολύσει πολλές επιθέσεις και έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από την Άγκυρα και τους δυτικούς εταίρους της.

Η Μπολέκ ξεκίνησε απεργία πείνας ζητώντας την απελευθέρωση επτά μελών του συγκροτήματος που έχουν συλληφθεί, την απόσυρση των ενταλμάτων σύλληψης εναντίον άλλων μουσικών, αλλά και να επιτραπεί στο συγκρότημα να κάνει ξανά συναυλίες.

Η ίδια είχε συλληφθεί το 2016 και αφέθηκε ελεύθερη δύο χρόνια αργότερα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top