Κορωνοϊός: «Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίζει κρίσεις»

Τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη

Γενς Στόλτεμπεργκ

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι συνήλθαν για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ την Πέμπτη με τηλεδιάσκεψη, κάλεσαν το ανώτατο διοικητή του ΝΑΤΟ, στρατηγό Γουόλτερς, να συντονίσει την απαραίτητη στρατιωτική υποστήριξη για την καταπολέμηση της κρίσης του COVID19 και να αρχίσει να χρησιμοποιεί ταχέως διαδρομές μέσω του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου για στρατιωτικές πτήσεις που μεταφέρουν ιατρικά εφόδια, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτεμπεργκ.

Υπουργική Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ένταση με τον Τσαβούσογλου- Τι είπε ο Δένδιας

«Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίζει κρίσεις, μπορούμε να βοηθήσουμε και η Συμμαχία μας θα παίξει το ρόλο της», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας. Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης να διοργανώσουν μέσα τον Απρίλιο μια έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας για να εξετάσουν την υποστήριξη που παρέχεται στους Συμμάχους και να λάβουν αποφάσεις για οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα.

Σημειώνεται ότι η Συμμαχία συντονίζει και υποστηρίζει ήδη τις εθνικές προσπάθειες κατά της πανδημίας με υλικοτεχνική, μεταφορική και ιατρική βοήθεια.

«Είμαι ευγνώμων για τις περαιτέρω προσφορές βοήθειας που έκαναν οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και για την ουσιαστική υποστήριξη που έχουν ήδη προσφέρει», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας επικαλούμενος την αεροπορική μεταφορά ιατρικών προμηθειών, παροχή ιατρικού προσωπικού και χρήση καινοτόμων τεχνολογιών.

Ο Γενς Στόλτεμπεργκ τόνισε ότι το κύριο καθήκον του ΝΑΤΟ παραμένει η προστασία του σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων και ότι δεν είχε υπονομευθεί η ικανότητα του ΝΑΤΟ να διεξάγει επιχειρήσεις.

Η συνεδρίαση επικεντρώθηκε επίσης στις αποστολές του ΝΑΤΟ στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και στη στήριξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας.

Σχετικά με το Ιράκ, ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει ορισμένες πρόσθετες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης των σωμάτων ασφαλείας. Σχετικά με το Αφγανιστάν, ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες για τις δια-αφγανικές διαπραγματεύσεις, καλώντας τους Ταλιμπάν και όλους τους πολιτικούς παράγοντες να διαδραματίσουν το ρόλο τους.

Σημειώνεται τέλος, ότι η Βόρεια Μακεδονία, η οποία την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020 έγινε το 30ο μέλος της Συμμαχίας, συμμετείχε για πρώτη φορά σε υπουργικό επίπεδο στο ΝΑΤΟ ως σύμμαχος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top