Ιταλία-Κορωνοϊός: Στους 12 οι νεκροί από εξέγερση σε φυλακή

Απαγορεύτηκαν τα επισκεπτήρια λόγω ψοωιδ-19

Συνολικά 12 έγκλειστοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια εξέγερσης σε φυλακή στην Ιταλία και δεσμοφύλακες κρατήθηκαν όμηροι σε άλλη φυλακή, καθώς η αναταραχή επεκτείνεται στις ιταλικές φυλακές αναφορικά με τα μέτρα για τον περιορισμό τουCovid-19, τα οποία περιλαμβάνουν περιορισμούς στις επισκέψεις.

Κορωνοϊός - Iταλία: Τέλος οι γάμοι και οι κηδείες μέχρι τις 3 Απριλίου

Με έκτακτο διάταγμα, που εξέδωσε χθες, Κυριακή, η ιταλική κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς στην άμεση επαφή των εγκλείστων με τις οικογένειές τους. Στο πλαίσιο των μέτρων, τα οποία θα ισχύσουν μέχρι τις 22 Μαρτίου, θα επιτρέπεται στους φυλακισμένους να έρχονται σε επαφή με τους επισκέπτες τηλεφωνικά ή με άλλες μεθόδους που δεν περιλαμβάνουν σωματική επαφή.  Η Μόντενα και η Παβία βρίσκονται μέσα στην κόκκινη ζώνη που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση για να περιορίσει τη διάδοση του κοροναϊού. 

Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης είπαν πως δύο από τους θανάτους στη Μόντενα προκλήθηκαν από υπερβολική δόση ναρκωτικών φαρμάκων που οι κρατούμενοι βρήκαν σε ιατρεία φυλακών, ενώ ένας τρίτος φυλακισμένος βρέθηκε νεκρός και τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί. 
 

Covid-19: Τρίτος νεκρός στη Βρετανία- Τα δύο πρώτα κρούσματα στην Αλβανία

Στη Μοντένα η εξέγερση ήταν ιδιαίτερη βίαιη και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας κρατούμενος, ανακοίνωσε η ένωση συγγενών κρατουμένων Antigone, χωρίς να διευκρινίσει τις συνθήκες του θανάτου του. Ακόμη, τραυματίστηκαν δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι και περίπου 20 μέλη του προσωπικού χρειάστηκε να αποχωρήσουν από τον χώρο των φυλακών, μετέδωσε το πρακτορείο Ansa.Στη φυλακή Φροσινόρε, νότια της Ρώμης, περίπου 100 κρατούμενοι κλείστηκαν σε χώρο του κτιρίου και η αστυνομία χρειάστηκε να επέμβει για να αποκαταστήσει την τάξη. Οι κρατούμενοι παρουσίασαν έναν κατάλογο με αιτήματα, ανάμεσά τους και τη συνέχιση του επισκεπτηρίου και προσπάθησαν να διαπραγματευθούν με τη διεύθυνση των φυλακών, μετέδωσε το Ansa. 

Στη φυλακή Τόρε ντελ Γκάλο στην Παβία οι κρατούμενοι κατάφεραν να κρατήσουν ομήρους δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους και απελευθέρωσαν δεκάδες άλλους φυλακισμένους, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. 

Σε καραντίνα το ¼ του πληθυσμού της Ιταλίας

Η κυβέρνηση της Ιταλίας, της χώρας που πλήττεται πλέον βαρύτερα από οποιαδήποτε άλλη πλην Κίνας εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού, έθεσε χθες Κυριακή το ένα τέταρτο του πληθυσμού της σε καραντίνα, μέτρο χωρίς προηγούμενο στην Ευρώπη. Το μέτρο αποφασίστηκε να επιβληθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, που έχει μολύνει τουλάχιστον 109.000 ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο. Η Ιταλία, με 7.375 κρούσματα και 366 θανάτους, είναι μαζί με το Ιράν και τη Νότια Κορέα ανάμεσα στις χώρες που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την επιδημία πέραν της ηπειρωτικής Κίνας. Είναι αναμφίβολα η ευρωπαϊκή χώρα που πλήττεται πιο σκληρά.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους χαιρέτισε τα «θαρραλέα» μέτρα της Ρώμης και τις «αληθινές θυσίες» της Ιταλίας.

Τα μέτρα περιορισμού, που θα ισχύσουν ως την 3η Απριλίου, εκτείνονται σε τεράστια έκταση της βόρειας Ιταλίας, από το Μιλάνο, την οικονομική πρωτεύουσα, ως τη Βενετία, τουριστικό μαγνήτη.

Τα κρούσματα αυξάνονται ταχύτατα κα  στη Γερμανία. Πλέον, καταγράφονται 847, δηλαδή δεκαπλάσια από ότι την προηγούμενη εβδομάδα.

Στη Μόσχα, ανακοινώθηκε πως όποιος δεν τηρεί την καραντίνα θα αντιμετωπίζει πλέον ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Στο Μιλάνο, οι δρόμοι ήταν ήρεμοι, σχεδόν άδειοι, χθες Κυριακή. Οι περιορισμοί οι οποίοι επιβλήθηκαν αφορούν όλη τη Λομβαρδία και τις επαρχίες Μόντενα, Πάρμα, Πιατσέντσα, Ρέτζο Εμίλια, Ρίμινι, Πέζαρο και Ούρμπινο, Αλεσάντρια, Άστι, Πάδοβα, Τρεβίζο και Βενετία.

Μουσεία, γήπεδα, πισίνες, ντισκοτέκ, παμπ και άλλα νυχτερινά κέντρα, αίθουσες παιγνίων και άλλοι χώροι δημόσιων συναθροίσεων θα πρέπει να κλείσουν, ορίζει το διάταγμα που υπέγραψε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top