Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Το μικρότερο ποσοστό θανάτων στην Κύπρο!

Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε.

Κόσμος στο μετρό

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (World Cancer Day) η σημερινή, η οποία καθιερώθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 2000 στην Παγκόσμια Διάσκεψη της Νέας Χιλιετίας κατά του Καρκίνου, στο Παρίσι. Η Ημέρα κατά του Καρκίνου αποτελεί πρωτοβουλία της Ένωσης για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (Union for International Cancer Control).

Η τυχαία ανακάλυψη που δίνει ελπίδες για τη θεραπεία του καρκίνου

Το μήνυμα για το 2020 είναι το «Είμαι και Μπορώ» και εμπίπτει στην τριετή εκστρατεία 2019-2021.

Ενδιαφέρουν παρουσιάζουν τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η Κύπρος είχε το χαμηλότερο τυποποιημένο ποσοστό θανάτων από καρκίνο, (194 θανάτους για κάθε 100.000 κατοίκους το 2016) στην Ε.Ε. Την ίδια ώρα, η χώρα μας ανήκει κοντά στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (249 θάνατοι για κάθε 100.000 κατοίκους).

Εξέταση θα ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού πέντε χρόνια πριν εμφανιστεί

Σύμφωνα με την Eurostat, σχεδόν το 1,2 εκατομμύριο άτομα πέθαναν από καρκίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2016. Ο καρκίνος ήταν υπεύθυνος για πάνω από το ένα τέταρτο (26%) όλων των θανάτων που καταγράφηκαν στην ΕΕ.

Ο καρκίνος προκάλεσε το 29% των θανάτων ανδρών και το 23% περίπου των θανάτων γυναικών το 2016

Οι άνδρες (655.100 θάνατοι λόγω καρκίνου) επηρεάστηκαν περισσότερο από τις γυναίκες (511.600). Ο καρκίνος προκάλεσε το 29% των θανάτων ανδρών και το 23% περίπου των θανάτων γυναικών το 2016. Ο καρκίνος προκάλεσε δε, 288.900 θανάτους σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών στην ΕΕ, που αντιστοιχούν στο 37% όλων των θανάτων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, ενώ λιγότερο από ένα τέταρτο (878.800 θανάτους, ή 23%) όλων των θανάτων μεταξύ των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω.

Οι κύριοι θανατηφόροι καρκίνοι είναι ο καρκίνος του πνεύμονα για άνδρες και ο καρκίνος του μαστού για τις γυναίκες.

Η Ουγγαρία κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας

Με 345 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, η Ουγγαρία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Υψηλά ποσοστά θανάτων από καρκίνο καταχωρήθηκαν επίσης στην Κροατία (334), τη Σλοβακία (315) και τη Σλοβενία (309).
Αντίθετα, χαμηλά ποσοστά θανάτων από καρκίνο καταγράφηκαν σε ορισμένες μεσογειακές και σκανδιναβικές χώρες.

Η Κύπρος είχε το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας

Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Κύπρο με 194 θανάτους από καρκίνο ανά 100.000 κατοίκους, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία (220), τη Μάλτα (221), τη Σουηδία (229) και την Ισπανία (230).

Κατά την περίοδο από το 2011 έως το 2016, το ποσοστό θνησιμότητας ανά ηλικία μειώθηκε σταδιακά αλλά σταθερά από 266 θανάτους από καρκίνο ανά 100. 000 κατοίκους το 2011 σε 257 το 2016

Ξεκινά δημόσια διαβούλευση για την καταπολέμηση του καρκίνου

Την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για τη σχηματοποίηση ενός νέου και συνεκτικού ευρωπαϊκού πλάνου καταπολέμησης του καρκίνου στην ΕΕ, ώστε να μειωθεί η θνητότητα από αυτό το αίτιο στον ευρωπαϊκό πληθυσμό και ταυτόχρονα να παραμείνει υπό έλεγχο το σημαντικό κόστος της νόσου για την ευρωπαϊκή οικονομία, κήρυξε σήμερα από τις Βρυξέλλες η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου.

Η διαβούλευση, της οποίας η έκβαση δεν είναι προδιαγεγραμμένη, εστιάζει αφενός στο κόστος φαρμάκου, την πρόσβαση σε φάρμακα και θεραπεία, την έγκαιρη διάγνωση και την έρευνα και από την άλλη στον κλάδο της πρόληψης. Σημαντικό κομμάτι της νομοθεσίας της ΕΕ (όπως για παράδειγμα επί των εκπομπών αερίων και επί των ενδοκρυνολογικών διαταρακτών, από καυσαέρια αυτοκινήτων, ως χρήση φυτοφαρμάκων) αφορά ήδη ακριβώς αυτή την προσέγγιση, καθώς οι προδιαγραφές υγείας ήταν πάντα και διαχρονικά ένας από τους βασικούς και κύριους στόχους της Κομισιόν. Οι δύο Κομισιόν Μπαρόζο και η Κομισιόν Γιούνκερ έχουν να παρουσιάσουν σημαντικό έργο σε σχέση με τα παραπάνω.

Πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία

Η διαβούλευση έρχεται να εντοπίσει τα κενά, να συνδέσει και να επιτείνει τη συντονισμένη απάντηση της ΕΕ στον καρκίνο σε τρία στάδια: πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία.

Ο καρκίνος κοστίζει στην ΕΕ πάνω από 100 δις ευρώ ετησίως και σκοτώνει 1,3 εκατομμύρια πολίτες. Είναι ωστόσο η δεύτερη αιτία θανάτου μετά από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Κατά την βασική εναρκτήρια ομιλία της στη διάσκεψη που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες, η Επίτροπος τόνισε ότι «το σχέδιο αυτό έχει ως στόχο να είναι όσο το δυνατόν πιο περιεκτικό». Η Επίτροπος μοιράστηκε με το ακροατήριο αναλυτικά την προσωπική της εμπειρία με τον καρκίνο, αλλά τόνισε ότι ο σκοπός δεν είναι να μετατραπεί το προσωπικό σε πολιτικό, αλλά εξήγησε ότι με αυτόν τον τρόπο διαπίστωσε αφενός την έλλειψη πρόσβασης πολλών ασθενών σε θεραπεία, προσιτά φάρμακα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, αφετέρου κατέγραψε τη διάκριση που αντιμετωπίζουν οι επιζώντες, την έλλειψη εγκαταστάσεων παρηγορητικής φροντίδας και τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται στους τομείς των σπάνιων και παιδιατρικών καρκίνων.

Η νέα στρατηγική «αγρόκτημα στο πιάτο»

Η νέα στρατηγική "αγρόκτημα στο πιάτο" θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά, υγιεινά τρόφιμα, το σχέδιο για τον καρκίνο θα διερευνήσει μέτρα για τη μείωση της έκθεσής μας σε καρκινογόνους παράγοντες στον εργασιακό χώρο και σύμφωνα με τη φιλοδοξία της ΕΕ περί μηδενικής ρύπανσης, το σχέδιο πρέπει να καλύπτει τη ρύπανση του αέρα, του νερού και του εδάφους. Τεράστια έμφαση θα δοθεί στην επιστημονική έρευνα για θεραπεία και πρόληψη.

Έμφαση θα δοθεί στην καλή ποιότητα ζωής

Σε σχέση με τους επιζώντες η έμφαση θα δοθεί στην καλή ποιότητα ζωής καθώς πολλοί συχνά αγωνίζονται με την ασφάλιση υγείας, τα στεγαστικά δάνεια ή τραπεζικά δάνεια, όπως εξήγησε η Επίτροπος. Με αυτό το στόχο, το Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου θα εξετάσει τις βέλτιστες πρακτικές που συνδέονται με την κοινωνική προστασία, την ψυχολογική υποστήριξη, την επαγγελματική επανένταξη.

Με πληροφορίες του Θάνου Αθανασίου, Βρυξέλλες
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top