Κινδυνεύει η Παναγία των Παρισίων - Έχει μόνο 50% πιθανότητες να σωθεί

Απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία ανοικοδόμησης

Απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία ανοικοδόμησης της Παναγίας των Παρισίων, όπου ακόμη συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η καταστροφική φωτιά του Απριλίου, εξέφρασε ο μονσινιόρ του καθεδρικού ναού Πατρίκ Σοβέ.

Notre Dame: Μετά από 200 χρόνια δε θα τελεστεί χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Εικόνες-σοκ από την κατεστραμμένη Παναγία των Παρισίων

Ο υψηλόβαθμος κληρικός του καθεδρικού ναού της γαλλικής πρωτεύουσας, μιλώντας στο Associated Press, τόνισε πως οι ζημιές είναι μεγαλύτερες από αυτές που αρχικά είχαν εκτιμηθεί και ότι ο ναός παραμένει ακόμη πολύ εύθραυστος. 

Νέος κίνδυνος για την Παναγία των Παρισίων – Απειλείται από τον καύσωνα

Σύμφωνα με τον αιδεσιμότατο Πατρίκ Σοβέ, οι σκαλωσιές που είχαν τοποθετηθεί πριν την πυρκαγιά της 15ης Απριλίου, απειλούν τώρα τους θόλους του γοτθικού μνημείου. Ο ιερέας του ναού εκτιμά πως οι εργασίες αποκατάστασης αποκλείεται να ξεκινήσουν πριν το 2021 και δηλώνει ότι «πονά η καρδιά του», που φέτος δεν έγινε χριστουγεννιάτικη λειτουργία στην εκκλησία, για πρώτη φορά από το 1803. 

Παναγιά των Παρισιών

Μεγάλα τα προβλήματα στην διαδικασία αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων

Πέρυσι, τέτοια εποχή, περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι είχαν επισκεφτεί τον ναό. Χθες, η λειτουργία για την παραμονή των Χριστουγέννων τελέστηκε στον ναό Saint-Germain l'Auxerrois, απέναντι από το μουσείο του Λούβρου.   

«Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει 50% πιθανότητα να σωθεί και υπάρχει και 50% πιθανότητα η σκαλωσιά να πέσει στους θόλους. Όπως βλέπετε και εσείς το κτίριο παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστο», δήλωσε στο Associated Press.

Εκτός όμως από τα δομικά ζητήματα, το άνοιγμα στο κοινό είναι επικίνδυνό και για έναν ακόμη λόγο, καθώς η φωτιά άφησε πίσω της τόνους τοξικής σκόνης, και οι αρχές προσπαθούν ακόμα να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.   Ο πρόεδρος Μακρόν είχε δηλώσει πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2024 που το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά πολλοί ειδικοί αμφισβητούν ανοικτά το κατά πόσο είναι ρεαλιστικό αυτό το χρονοδιάγραμμα.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top