Γενοκτονία Αρμενίων: Διαμαρτύρεται η Άγκυρα στον πρεσβευτή των ΗΠΑ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μετά την αναγνώριση από το Αμερικανικό Κογκρέσο

Ντόναλντ Τράμπ και Ερντογάν

Η Τουρκία κάλεσε σήμερα τον Αμερικανό πρεσβευτή για να του επιδώσει διαμαρτυρία, σχετικά με την έγκριση από το Κογκρέσο ενός ψηφίσματος που αναγνωρίζει ως γενοκτονία την σφαγή χιλιάδων Αρμενίων από τους Οθωμανούς, γεγονός που αρνείται η Άγκυρα.

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη Γενοκτονία των Αρμενίων- Έντονη αντίδραση από Άγκυρα

«Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την απόφαση που έλαβε η αμερικανική Γερουσία για το θέμα των γεγονότων του 1915», έκφραση με την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει τις σφαγές, ανέφερε τουρκική διπλωματική πηγή.

Δύο μήνες μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα, χθες, ψήφισμα για να τιμήσει τη μνήμη της αρμενικής γενοκτονίας αναγνωρίζοντάς την επισήμως. Η Τουρκία αντέδρασε έντονα στο ψήφισμα, με την τουρκική προεδρία να εκτιμά πως «θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των σχέσεων» ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, δύο συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ που έχουν τεταμένες σχέσεις.

Οργή Άγκυρας για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το Κογκρέσο

Αν και τα ψηφίσματα αυτά δεν είναι δεσμευτικά, Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί καλούν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ακολουθήσει.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως παρά την ψηφοφορία στη Γερουσία «η θέση της κυβέρνησης δεν άλλαξε», παραπέμποντας σε μια ανακοίνωση που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο από τον Λευκό Οίκο.

Στην ανακοίνωση αυτή, ο Λευκός Οίκος τιμούσε τη μνήμη των θυμάτων «μιας από τις χειρότερες μαζικές θηριωδίες του 20ού αιώνα», αλλά δεν χρησιμοποιούσε τη λέξη «γενοκτονία».

Πολλοί ιστορικοί χαρακτηρίζουν τις συστηματικές σφαγές των Αρμενίων στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου από τα στρατεύματα της οθωμανικής αυτοκρατορίας ως γενοκτονία, την οποία έχουν αναγνωρίσει κυβερνήσεις ή κοινοβούλια σε περίπου 30 χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία  και η Γερμανία. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των θανάτων κυμαίνονται από 600.000 έως 1, 5 εκατομμύριο.
 
Ο όρος γενοκτονία απορρίπτεται, ωστόσο, από την Τουρκία, η οποία προήλθε από τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1920, που αναγνωρίζει σφαγές στο πλαίσιο ενός εμφυλίου πολέμου, στον οποίο 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι και τόσοι Τούρκοι βρήκαν τον θάνατο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top