Σεισμός στην Αλβανία: Θρήνος στις κηδείες – Ξεκληρίστηκαν οικογένειες

Τραγική η εικόνα στα συντρίμμια – Πάνω από 10.000 άστεγοι

Δείτε στο video όσα μετέδωσε από την Αλβανία η απεσταλμένη του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star, Tασούλα Παπανικολάου

Αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση στην Αλβανία, τέσσερις μέρες μετά τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που άφησε πίσω του 49 νεκρούς, 1.050 τραυματίες και χιλιάδες σεισμόπληκτους.

Οικογένειες ολόκληρες ξεκληρίστηκαν. Ο θρήνος, η απόγνωση και η απελπισία κυριαρχούν. 

Δείτε στο video του Associated Press συγκλονιστικές εικόνες από τις κηδείες των θυμάτων του φονικού σεισμού στην Αλβανία

Στις 13:00 τοπική ώρα, κηδεύτηκαν τα 9 μέλη των δύο οικογενειών Γκρέκου και Σάρα, παρουσία του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, συγγενών και εκατοντάδων συμπολιτών τους. 

Οι εικόνες συγκλονίζουν. Έτσι από τα 22 άτομα που έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό στη Θουμάνα κηδεύτηκαν μέχρι τώρα οι 13. Χθες, κηδεύτηκαν τα τέσσερα μέλη της οικογένειας Ρέτσι μεταξύ των οποίων και η 25 χρονη σύντροφος του γιου του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Σεισμός στην Αλβανία: «Μη με βγάλετε, θέλω να πεθάνω με την κόρη μου»

Αλβανία: Ξεκληρίστηκε 9μελής οικογένεια-Nεκρή η μητέρα αγκαλιά με τα παιδιά

Κακοκαιρία στα συντρίμμια

Η εικόνα στα συντρίμμια είναι τραγική. Χιλιάδες σεισμόπληκτοι «φιλοξενούνται» σε σκηνές που έχουν στηθεί σε στάδια. Σαν να μην έφτανε η απελπισία τους, κακοκαιρία «χτύπησε» χθες τη χώρα, με αποτέλεσμα να σταματήσουν προσωρινά οι επιχειρήσεις διάσωσης στα συντρίμμια. Σήμερα που ξεκίνησαν και πάλι, έχουν επικεντρωθεί σε ένα ξενοδοχείο που έχουν εντοπίσει ένα άτομο κατά πάσα πιθανότητα είναι νεκρό.

Σύμφωνα με τα επιχειρησιακά στοιχεία, αναζητούνται ακόμα 6 άνθρωποι. Οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί να έχουν σχεδόν εξανεμιστεί.

Σεισμός στην Αλβανία: Νεκρή η σύντροφος του γιου του Έντι Ράμα

Ο πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, στην πρωινή σύσκεψη της κυβέρνησης ανέφερε ότι στην πόλη του Δυρραχίου έχουν πληγεί 701 κατοικίες, μεταξύ των οποίων 176 πολυκατοικίες. 

Στα Τίρανα επλήγησαν 202 πολυκατοικίες, με 61 από αυτές να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και οι οκτώ να θεωρούνται ακατοίκητες.  Η κυβέρνηση κάλεσε ομάδες εμπειρογνώμων από διάφορες χώρες για να αξιολογήσουν την κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και να καταγράψουν τις ζημιές. Ήδη στην περιοχή μετέβη μια ομάδα Ελλήνων μηχανικών.

Μόνο στην πρωτεύουσα οι άστεγοι, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης αγγίζουν τις 3.480 άστεγους. Ο αριθμός των αστέγων στο Δυρράχιο και τη Θουμάνι είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ ο συνολικός αριθμός των αστέγων, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ξεπερνάει τις 10 χιλιάδες.

Ο κ. Ράμα έδωσε εντολή να μεταφερθούν οι σεισμόπληκτοι από τις σκηνές και να στεγαστούν σε ξενοδοχεία και τουριστικές μονάδες.

Ωστόσο, από χθες,τα Τίρανα και το Δυρράχιο μοιάζουν με έρημες πόλεις, καθώς οι κάτοικοι τις εγκαταλείπουν μαζικά, προκειμένου να ξεφύγουν από τον φόβο που τους δημιουργούν οι μετασεισμικές δονήσεις. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top