Χιλιάδες τρακτέρ παραλύουν το Παρίσι – «Αφήστε μας να εργαστούμε»

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για την πολιτική της κυβέρνησης

Δείτε το βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Στους δρόμους του Παρισιού με χιλιάδες τρακτέρ κατεβαίνουν σήμερα οι Γάλλοι αγρότες, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι πλήττονται τόσο από τις πολιτικές του Εμανουέλ Μακρόν, όσο και από τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες.

Αγροτικά συνδικάτα από όλη τη χώρα ετοιμάζονται να «παραλύσουν» το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ως σημείο συνάντησης έχει οριστεί  η λεωφόρος Φος κοντά στα Ηλύσια Πεδία. «Η κυβέρνηση μάς αφήνει εκτεθειμένους, αφήστε μας να εργαστούμε», έγραφε ένα πανό σε τρακτέρ.

Γαλλία: Αποκαλύψεις Από Τον Πρώην Σωματοφύλακα Του Μακρόν

Φωτογραφία: Αssociated Press

Γιατί διαμαρτύρονται οι Γάλλοι αγρότες

Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται έπειτα από έκκληση των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων των αγροτών, τα οποία έχουν ζητήσει να συναντηθούν και με τον Γάλλο πρόεδρο.

Οι Γάλλοι αγρότες ανησυχούν για τους αυστηρούς κανόνες στη χρήση ζιζανιοκτόνων, τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με τον Καναδά και τη Mercosur αλλά και τους μειονεκτικούς όρους πώλησης των προϊόντων τους στα μεγάλα καταστήματα. 

Κάποιοι γεωργοί κατηγορούν τον Μακρόν ότι βιάστηκε να απαγορεύσει το ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη ως το 2021, αντίθετα με την τρέχουσα πολιτική της ΕΕ, αν και η γαλλική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί εξαιρέσεις για τους γεωργούς που δεν έχουν εναλλακτική επιλογή. 

Φωτογραφία: Αssociated Press

«Έχουμε την εντύπωση ότι όλοι θέλουν να μας πουν πώς να κάνουμε τη δουλειά μας, παρόλο που οι γεωργοί δεν κερδίζουν αρκετά για να ζήσουν», κατήγγειλε ο Κριστιάν Λαμπέρ, επικεφαλής του συνδικάτου FNSEA μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Τα συνδικάτα προετοιμάζονται και ενόψει των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, στον οποίο ενδέχεται να προβλέπονται περικοπές στις δαπάνες για τη γεωργία εξαιτίας της σχεδιαζόμενης αποχώρησης της Βρετανίας από το μπλοκ. 


 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top