«Το Βρετανικό Μουσείο είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης κλεμμένης κληρονομιάς!»

Κατά του μουσείου τάσσεται το δικηγορικό γραφείο του Geoffrey Robertson

Βρετανικό Μουσείο

Για «κλεμμένη πολιτιστική κληρονομιά» και «ξεναγήσεις στο μουσείο που είναι γεμάτο αντικείμενα που έχουν αρπαγεί από άλλους λαούς» κατηγορείται το Βρετανικό Μουσείο από το κορυφαίο δικηγορικό γραφείο του Geoffrey Robertson, QC, που αγωνίζεται για την επιστροφή αρχαιοτήτων στις χώρες από τις οποίες αφαιρέθηκαν.

Σύμφωνα με τον Robertson, το Βρετανικό Μουσείο καλείται να επιστρέψει τα αρχαιολογικά ευρήματα που αφαιρέθηκαν από τις χώρες που βρίσκονταν υπό βρετανική κατοχή στο παρελθόν. «Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου έχουν μετατραπεί στους μεγαλύτερους αποδέκτες κλεμμένης ιδιοκτησίας παγκοσμίως και ένα μεγάλο μέρος των λάφυρων δεν εκτίθενται καν στο κοινό» υποστηρίζει ο ίδιος. 

Ιδιαίτερη θέση στη λίστα του δικηγορικού γραφείου έχουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, η πέτρινη κεφαλή από το Νησί του Πάσχα και τα μπρούτζινα του Μπενίν που πάρθηκαν από τη Νιγηρία.  

Ο Robertson κατηγορεί, εκτός από το Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο στο Παρίσι καθώς και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη ως «εγκυκλοπεδικά» μουσεία που κρατούν κλειδωμένους θησαυρούς άλλων λαών που κατακτήθηκαν με πόλεμο και δολιότητα.

Από την πλευρά της, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείο απάντησε πως οι ξεναγήσεις που αφορούν άλλους πολιτισμούς γίνονται από αλλοδαπούς ξεναγούς και πως τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα μετά την έγκριση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top