Καλιφόρνια: Εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς ρεύμα λόγω μεγάλου κινδύνου φωτιάς

Η άνευ προηγουμένου διακοπή έχει προκαλέσει την οργή των πολιτών

Χωρίς ρεύμα βρίσκονται πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι στην Καλιφόρνια μετά την άνευ προηγουμένου διακοπή ηλεκτροδότησης.

Αιτία ήταν οι δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή αλλά και του κινδύνου να ξεσπάσουν νέες μεγάλες πυρκαγιές, λόγω των καιρικών συνθηκών που τις ευνοούν.

Η άνευ προηγουμένου διακοπή ρεύματος στην Καλιφόρνια επηρεάζει 800.000 νοικοκυριά στο βόρειο τμήμα της πολιτείας σε ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες περιοχές. Πολίτες και καταστήματα είναι πυρ και μανία, επικρίνοντας έντονα την εταιρεία PG&Ε, οι γραμμές υψηλής τάσης της οποίας είχαν προκαλέσει πέρυσι την πιο φονική πυρκαγιά στην ιστορία της πολιτείας.  

Ανάλογα μέτρα έχουν αρχίσει να υιοθετούνται στο νότιο τμήμα της πολιτείας, όπου πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε εκτάσεις με θάμνους, ενισχυμένες από τους σφοδρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή. Οι φλόγες κατέκαψαν χθες εκατοντάδες στρέμματα, ενώ κατέστρεψαν και κατοικίες, με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. 

«Καμία πολιτεία τον 21ο αιώνα δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζει διακοπές ρεύματος τόσο εκτεταμένες», κατήγγειλε χθες Πέμπτη ο Γκάβιν Νιούσομ κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, επιρρίπτοντας ευθύνες στην PG&E για δεκαετίες «αμέλειας» και για «κακοδιαχείριση» του δικτύου της, το οποίο δεν έχει εκσυγχρονιστεί. 

«Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες 48 ώρες είναι απαράδεκτο», τόνισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι προληπτικές διακοπές στις γραμμές υψηλής τάσης σε περιπτώσεις που οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι επικίνδυνες είναι «σωστή πρακτική» η οποία βοηθά στην αποτροπή καταστροφών.

Η PG&E, που δέχεται επικρίσεις για τις παλαιές εγκαταστάσεις της και την ελλιπή συντήρηση της βλάστησης γύρω από τις γραμμές υψηλής τάσης, κήρυξε χρεοκοπία τον Ιανουάριο. 

Ήταν αντιμέτωπη με αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαιτίας της ευθύνης της για την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον Νοέμβριο του 2018 την πόλη Πάρανταϊζ στην Καλιφόρνια και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 86 άνθρωποι και να καταστραφούν 18.000 κτίρια. Οι μετεωρολογικές συνθήκες εκείνη την εποχή ήταν παρόμοιες με αυτές που επικρατούν τώρα στη βόρεια Καλιφόρνια. 

Τον Σεπτέμβριο η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει 11 δισεκατομμύρια δολάρια στις ασφαλιστικές εταιρείες που είχαν αποζημιώσει τα θύματα της πυρκαγιάς αυτής. Μέχρι χθες το πρωί η PG&E είχε αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση σε 137.000 πελάτες, όμως άλλοι ίσως χρειαστεί να αναμένουν πολλές ημέρες για να ξαναέχουν ηλεκτρικό ρεύμα, το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί η εταιρεία για να ελέγξει τις εγκαταστάσεις της μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες. 
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top