Συρία: Εξουδετερώνει «τρομοκράτες» η Τουρκία - Καμία απόφαση από ΟΗΕ

State Department: Η επίθεση δεν έχει ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές

O αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ιωάννης Μπαλτζώης εξηγεί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ποια είναι η ισορροπία δυνάμεων Τούρκων και Κούρδων, αλλά και με τι τρόπο θα παρατάξει τις δυνάμεις του ο Ερντογάν 

Σε 277 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των «τρομοκρατών» που έχουν σκοτωθεί κατά την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας βέβαια σε tweet του το διατύπωσε έτσι:

«Σαράντα εννιά τρομοκράτες του PKK/PYD-YPG εξουδετερώθηκαν ως αποτέλεσμα των πράξεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο πλαίσιο της Ειρηνευτικής Λειτουργίας. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των τρομοκρατών έχει εξουδετερωθεί από την έναρξη της επιχείρησης είναι 277» ανέφερε το υπουργείο με ανάρτηση στο twitter.

Η τουρκική εισβολή στη Συρία -με σκοπό «να προφυλάξει τη συνοριακή γραμμή της» από τους τρομοκράτες-, η οποία αποκαλείται από τους Τούρκους στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», ξεκίνησε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου. Στρατιωτικά στρατεύματα έριξαν τμήμα του συνοριακού φράχτη. Οι πρώτες αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τη συνοριακή πόλη Ρας Αλ Αϊν (Ras al Ain). Πυρά τουρκικού πυροβολικού ισοπέδωσαν την πόλη Καμισλί περίπου 300 μέτρα από τη συνοριακή γραμμή. Οι χερσαίες και εναέριες τουρκικές δυνάμεις έπληξαν 181 στόχους ανατολικά του ποταμού Ευφράτη από τότε που ξεκίνησε η εισβολή. Τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζουν να προχωρούν προς τη συνοριακή πόλη Ακακάλ (Akcakale), ενώ οι κάτοικοι της πόλης Σανλιούρφα (Sanliurfa) 55 χιλιόμετρα από το Ακακάλ (Akcakale), δήλωσαν ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν δει διάφορα στρατιωτικά οχήματα προς τα σύνορα. Από τα μεγάφωνα, ζητήθηκε από τους κατοίκους του Ακακάλ (Akcakale) να εκκενώσουν τα σύνορα και να μείνουν στα σπίτια τους.

Συγκλονιστικές εικόνες: Κάτοικοι στη Συρία εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Νεκροί και στην Τουρκία σε αντίποινα της Συρίας - Ανάμεσά τους μωρό 9 μηνών

Απειλές Eρντογάν: «Συνέλθετε. Θα στείλουμε στην Ευρώπη 3,6 εκ. πρόσφυγες»

Συρία: Οι «Beatles του ISIS» και ο φόβος για αναγέννηση των Τζιχαντιστών

Τσαβούσογλου: Θα λογοδοτήσουν οι κρατούμενοι τζιχαντιστές

Η Τουρκία αναλαμβάνει την ευθύνη ότι οι κρατούμενοι στις φυλακές τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) που βρίσκονται στην σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας θα λογοδοτήσουν, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η δική μας ευθύνη είναι να διασφαλίσουμε ότι θα λογοδοτήσουν για όσα έκαναν. Και θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα αφεθούν ελεύθεροι», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα. Οι γυναίκες και τα παιδιά θα πρέπει να επανενταχθούν στην κοινωνία, πρόσθεσε.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι εάν τα στρατόπεδα ή οι φυλακές δε βρίσκονται εντός της ζώνης ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία, δεν υπάρχει τίποτα που η Τουρκία μπορεί να κάνει για να ελέγξει τους κρατούμενους τζιχαντιστές του ΙΚ

Παράλληλα είπε ότι οι κουρδικές οργανώσεις PKK και YPG, που πολεμά η Άγκυρα, έχουν «εξελιγμένα και βαρέα» αμερικανικά όπλα, σύμφωνα με αναφορές του τουρκικού στρατού και των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. «Και η πλειοψηφία αυτών τα εφοδιάστηκαν από τις ΗΠΑ ακόμη και πριν από τρεις μέρες», υποστήριξε. Αναφορικά με τον επαναπατρισμό προσφύγων, ο Τσαβούσογλου τόνισε πως η επιστροφή των προσφύγων στη ζώνη ασφαλείας θα γίνει σε μια εθελοντική βάση.

ΗΠΑ: Η διαμεσολάβηση για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων είναι μία επιλογή

Την ίδια ώρα, επίσης μέσω Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η διαμεσολάβηση για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων είναι μία από τις τρεις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ μετά την τουρκική στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία.

«Έχουμε μία από τις τρεις επιλογές: Να στείλουμε χιλιάδες στρατεύματα και να κερδίσουμε Στρατιωτικά, να πλήξουμε την Τουρκία πολύ σκληρά Οικονομικά και με Κυρώσεις, ή να διαμεσολαβήσουμε για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων!» έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του.

State Department: Η επίθεση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη Συρία δεν έχει ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές 

Η επίθεση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη Συρία δεν έχει ξεπεράσει σε αυτό το στάδιο τις κόκκινες γραμμές που χάραξε ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει την Άγκυρα ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομικές κυρώσεις αν χρησιμοποιήσει δυσανάλογη βία ή επιδείξει «απάνθρωπη» συμπεριφορά, δήλωσε χθες Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος του State Department.

Όταν του ζητήθηκε να δώσει σαφέστερο ορισμό αυτών που αποκάλεσε κόκκινες γραμμές, το στέλεχος της αμερικανικής διπλωματίας διευκρίνισε πως η Ουάσινγκτον θα θεωρήσει ότι ξεπεράστηκαν εάν διαπιστώσει πως διαπράττεται «εθνική κάθαρση», ή ότι εξαπολύονται «αεροπορικά ή χερσαία πλήγματα αδιακρίτως εναντίον του άμαχου πληθυσμού».

Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Συνεδρίασε αλλά δεν έβγαλε καμία απόφαση

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε χθες Πέμπτη κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την εισβολή της Τουρκίας στο βορειοανατολικό τμήμα της επικράτειας της Συρίας, αλλά τα κράτη μέλη του δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν ως προς τα επόμενα βήματα.

Οι προσδοκίες να υπάρξει διεθνής παρέμβαση ήταν ούτως ή άλλως λιγοστές πριν από τη συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη: το ΣΑ του ΟΗΕ παραμένει βαθιά διχασμένο επί χρόνια όσον αφορά τη Συρία κι ευρύτερα τη Μέση Ανατολή.

Το κείμενο το οποίο διένειμε η Ουάσινγκτον συμπεριλαμβάνει την φράση πως το ΣΑ εκφράζει «βαθιά ανησυχία» αλλά απέχει από το να αξιώνει τον «τερματισμό» της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας. Αντ’ αυτού, προτρέπει την Άγκυρα να περάσει στους διπλωματικούς διαύλους «μάλλον, παρά στα στρατιωτικά μέσα», για να επιτύχει τους στόχους της, διευκρίνισαν διπλωματικές πηγές. Ακόμη, απαιτεί την προστασία των αμάχων και τονίζει ότι ο ενδεχόμενος επαναπατρισμός σύρων προσφύγων πρέπει να γίνει σε οικειοθελή βάση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top