Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της και άλλα εννιά άτομα τραυματίστηκαν μετά από συμπλοκή που σημειώθηκε σήμερα στο κολέγιο Σάβο που βρίσκεται μέσα σε εμπορικό κέντρο της πόλης Κουόπιο, στην ανατολική Φινλανδία.
Ο ένοπλος εισέβαλε με σπαθί σε μια από τις τάξεις του ινστιτούτου, ενώ έφερε μαζί του και όπλο. Όπως έγινε γνωστό, ο δράστης ήταν Φινλανδός υπήκοος, γεννημένος το 1994 και συμφοιτητής των ανθρώπων στους οποίους επιτέθηκε. Τα κίνητρά του παραμένουν αδιευκρίνιστα.
Η ταυτότητα της γυναίκας που έχασε τη ζωή της δεν έχει ανακοινωθεί. «Ο ένοπλος τη χτύπησε στον λαιμό με το σπαθί και τη μαχαίρωσε στην κοιλιακή χώρα», αφηγήθηκε ένας αυτόπτης μάρτυρας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης. Κατόπιν έριξε «ένα είδος μικρής εμπρηστικής βόμβας».
Μια άλλη μάρτυρας που εργάζεται σε ένα κοντινό γκαράζ, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο MTV ότι μια καθηγήτρια βγήκε τρέχοντας από το κτίριο, με τα χέρια της καλυμμένα με αίμα. «Ενώ βοηθούσα την καθηγήτρια, άρχισα να ακούω και άλλες φωνές για βοήθεια.Οι σπουδαστές έτρεχαν και κρύβονταν στο γκαράζ μου», πρόσθεσε.
#Finlande On signale 1 mort et 10 personnes blessées (2 graves) lors d'un incident violent dans une salle pour étudiants au centre commercial de #Kuopio, ont rapporté la police et les médias finlandais
— Rebecca Rambar (@RebeccaRambar) October 1, 2019
L'assaillant était armé d'une épée, il a été neutralisé par la police#Finland pic.twitter.com/17v2S1tJmq
Μεταξύ των τραυματιών είναι ένας αστυνομικός και ο δράστης, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά όταν οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον του για να τον σταματήσουν. Μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακο νοσοκομείο του Κουόπιο.
Από την έρευνα στο σπίτι του δράστη βρέθηκαν αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβών μολότοφ αλλά και «άλλα εμπρηστικά υλικά».
Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Άντι Ρίμε, μέσω του Twitter, καταδίκασε την επίθεση την οποία χαρακτήρισε «σοκαριστική».
Αν και τα βίαια εγκλήματα παραμένουν γεγονός σπάνιο στη χώρα, έχουν σημειωθεί δύο μαζικές δολοφονίες σε σχολικά ιδρύματα, στα τέλη της περασμένης δεκαετίας.
Το 2007, ένας 18χρονος σκότωσε επτά μαθητές και τη διευθύντρια ενός λυκείου στην Τουουσούλα, στα βόρεια του Ελσίνκι, προτού να βάλει τέλος στη ζωή του. Περίπου έναν χρόνο αργότερα, ένας μαθητής σκότωσε 10 ανθρώπους σε ένα ινστιτούτο επαγγελματικής κατάρτισης στο Καουχατζόκι. Και εκείνος αυτοκτόνησε αμέσως μετά.