Ποιες είναι οι πιο ασφαλείς πόλεις του κόσμου

Το Τόκιο στην κορυφή της λίστας για το 2019

Εικόνα απο τους πολυσύχναστους δρόμους του Τόκυο

Την καλύτερη διαφήμιση εν όψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2020 απέκτησε πρόσφατα το Τόκιο. Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας ανακηρύχθηκε η ασφαλέστερη πόλη στον κόσμο το 2019,  με βάση μία κατάταξη που εξετάζει τη δυνατότητα των μεγαλουπόλεων να διαχειρίζονται πολλούς τομείς. Από τις κλιματικές καταστροφές μέχρι τις κυβερνοεπιθέσεις. 

Φέτος, η μελέτη των συνολικά 60 πόλεων που συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο του περιοδικού Economist, που διενήργησε την έρευνα, είχε ως στόχο να διαπιστώσει την «αστική ανθεκτικότητά» τους, κατά πόσο δηλαδή έχουν τη δυνατότητα να ανακάμπτουν μετά από κάποιο σοκ. Εξετάστηκαν τέσσερα είδη ασφάλειας: η ψηφιακή, των υποδομών, της υγείας και η προσωπική.

Η Σιγκαπούρη κατέλαβε την δεύτερη θέση ενώ άλλη μια ιαπωνική μητρόπολη, η Οσάκα, βρίσκεται στην τρίτη. Οι ίδιες πόλεις είχαν καταλάβει τις τρεις πρώτες θέσεις και στις δύο προηγούμενες έρευνες (Safe Cities Index) του 2015 και του 2017.

Συνοπτικά η πρώτη δεκαδα των ασφαλέστερων πόλεων το 2019, σύμφωνα με τον Economist έχει ως εξής: 

  1. Τόκυο
  2. Σιγκαπούρη
  3. Οσάκα
  4. ΄Άμστερνταμ
  5. Σίδνεϊ
  6. Τορόντο
  7. Ουάσιγκτον
  8. Σεούλ 
  9. Κοπεγχάγη
  10. Μελβούρνη

Οι ασφαλέστερες πόλεις έλαβαν υψηλή βαθμολογία σε τομείς σχετικούς με την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας, την ύπαρξη ομάδων αφοσιωμένων στην καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος, τις αστυνομικές περιπολίες και τον καλό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση καταστροφών.

Οι ευρωπαϊκές πόλεις, μολονότι τα πήγαν καλά στον τομέα της υγείας, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε ό,τι αφορά την κυβερνοασφάλεια, δηλαδή τη δυνατότητα των πολιτών να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και άλλους ψηφιακούς διαύλους χωρίς να φοβούνται ότι θα παραβιαστούν ή θα κλαπούν τα προσωπικά δεδομένα τους. «Το Λονδίνο είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πόλη που μπαίνει μέσα στην πρώτη δεκάδα σε αυτήν την κατηγορία», εξήγησε η Ιρένε Μία του Economist Intelligence Unit.

Όσο για τις λιγότερο ασφαλείς πόλεις του κόσμου. Αυτές ήταν το Λάγκος της Νιγηρίας, το Καράκας της Βενεζουέλας, η Γιανγκόν της Μιανμάρ, το Καράτσι του Πακιστάν και η Ντάκα του Μπαγκλαντές. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top