Θα ζήσουμε με πίστωση το 2019: Εξαντλήθηκαν οι φυσικοί πόροι του πλανήτη

Μέσα σε επτά μήνες

Διαμαρτυρία για τη σωτηρία της Γης στην Ιταλία

SOS εκπέμπει ο πλανήτης. Μέσα στους επτά πρώτους μήνες του 2019 η παγκόσμια κοινότητα κατανάλωσε όλους τους ανανεώσιμους φυσικούς πόρους. Αυτό ανακοίνωσε η ΜΚΟ Global Footprint Network, κρούωντας τον «κώδωνα του κινδύνου».

«Η ανθρωπότητα καταναλώνει το τρέχον διάστημα τους πόρους του πλανήτη 1,75 φορές ταχύτερα από τις δυνατότητες των οικοσυστημάτων να τους ανανεώνουν», υπογράμμισε η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι καταναλωτικές συνήθειες κατά χώρα παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών.

Έτσι, το Κατάρ έφθασε την «ημέρα υπέρβασης» των πόρων που του αναλογούσαν για φέτος έπειτα από μόλις 42 ημέρες, αλλά η Ινδονησία θα έχει καταναλώσει όλους τους πόρους για τη χρονιά έπειτα από 342 ημέρες, σημειώνει το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

Επιπλέον, αν όλος ο κόσμος ζούσε όπως οι Γάλλοι θα χρειαζόμασταν 2,7 πλανήτες ενώ 5 πλανήτες δε θα ήταν αρκετοί στην περίπτωση που όλοι οι κάτοικοι του κόσμου υιοθετούσαν τις συνήθειες των Αμερικανών. 

Για να μετακινηθεί ξανά η λεγόμενη ημέρα υπέρβασης προς την 31η Δεκεμβρίου, αυτό που πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους ερευνητές είναι «να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», που αποτελούν αφ’ εαυτών «το 60% των οικολογικού μας αποτυπώματος», εκτιμά η WWF.

«Μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 50%, θα μπορούσαμε να κερδίσουμε 93 ημέρες τον χρόνο, δηλαδή να φθάσει η ημέρα υπέρβασης στον Οκτώβριο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έρευνα.

Την ίδια ώρα που ο μισός πλανήτης εξαντλεί τους φυσικούς του πόρους, ο άλλος μισός, κυρίως σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, σημειώνει νέα ρεκόρ θνησιμότητας λόγω υποσιτισμού. 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top