Μοίρασμα των κοιτασμάτων με την Κύπρο ζητά ο Τσαβούσογλου

Διαφορετικά απειλεί με γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Τσαβούσογλου

Την πρόταση της Τουρκίας για μοίρασμα των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, απειλώντας πως σε αντίθετη περίπτωση η Άγκυρα θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή.

«Είτε θα μοιραστεί δίκαια ο πλούτος και θα βρεθεί μια δίκαιη λύση, ή η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων», τόνισε ο Τσαβούσογλου. 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, σχολιάζοντας ότι αυτές γίνονται στην «υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας». 

Ακόμη, εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα βοηθήσει την Τουρκία να διατηρήσει πιο εποικοδομητικές σχέσεις με την Ελλάδα, αναφορικά με το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Υποστήριξε μάλιστα ότι η Άγκυρα θέλει να επιλύσει τις διαφορές με την Ελλάδα στο Αιγαίο και όχι να κλιμακώσει τις εντάσεις. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να στραφεί και κατά της ΕΕ, καθώς την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συζήτηση για τις προτεινόμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Μεταξύ των κυρώσεων είναι η διακοπή χρηματοδότησης αλλά και επαφών.

«Τα βήματα που κάνει η ΕΕ εναντίον μας δε θα βοηθήσουν. Μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ», σχολίασε ο Τσαβούσογλου. «Εμείς πάντοτε βλέπαμε την ΕΕ ως παρατηρητή στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά σε αυτή τη διαδικασία επιδεικνύουν καθαρά στάση υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αυτού του είδους την αλληλεγγύη δεν την βρίσκουμε σωστή», είπε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top