Γερμανικά ΜΜΕ: «Να πάρουμε μαθήματα από τους Έλληνες»

«Με γραβάτα στην ορκωμοσία του ο Μητσοτάκης» σχολιάζει η Guardian

Δείτε στο βίντεο την ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Απεικονίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» έχει τίτλο σε άρθρο της: «Από αυτόν τον άνδρα οι Έλληνες περιμένουν ένα θαύμα» ενώ η εφημερίδα «Die Zeit» έχει μία ανάλυση για το τι πρέπει να μάθουν οι Γερμανοί από τους Έλληνες.  

Γερμανική εφημερίδα «Die Zeit»

«Στην Ελλάδα, σε μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις όλων των εποχών, εκλέγονται λογικοί πολιτικοί. Η χώρα κατάφερε να διατηρήσει τον πολιτισμό της», σχολιάζει σε άρθρο του ο Γερμανός δημοσιογράφος Μάρκ Σίριτς και προσθέτει:
«Νέος πρωθυπουργός της χώρας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τον συνάντησα στο Βερολίνο περίπου πριν από ενάμισι χρόνο. Ήταν  σε μια περιοδεία ευρωπαϊκών πρωτευουσών για να παρουσιάσει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής του. Μου έδειξε πολλούς πολύχρωμους πίνακες και γραφήματα εξηγώντας ότι η χώρα του χρειάζεται χαμηλούς φόρους και λιγότερη γραφειοκρατία για να ανακάμψουν οικονομικά οι επιχειρήσεις.
Για να είμαι ειλικρινής, αυτό μόνο με με έπεισε, αλλά αυτό δεν ήταν το θέμα.  Το θέμα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται τελικά να είναι ένας σοβαρός, ισορροπημένος πολιτικός. Κι ένα άλλο ενδιαφέρον αποτέλεσμα που είχαν οι ελληνικές εκλογές: Το ακροδεξιό κόμμα «Χρυσή Αυγή» δεν μπήκε στην ελληνική βουλή».

«Αυτό έχει ενδιαφέρον, καθώς η Ελλάδα όχι μόνο έπρεπε να αντιμετωπίσει την αύξηση του αριθμού των προσφύγων, αλλά μόλις βγήκε από μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις όλων των εποχών. Υπενθύμιση: Η ελληνική οικονομία κατέρρευσε πιο έντονα κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης απ΄ ότι η γερμανική οικονομία την δεκαετία του 1930», εξηγεί στο άρθρο του Γερμανός δημοσιογράφος και προσθέτει:

«Εκείνη την εποχή ο Αδόλφος Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία, στην Ελλάδα στην εξουσία βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Πρόκειται για έναν συνετό πολιτικό παρά τις αρχικές ρητορικές αποτυχίες του. Μάλιστα, διαπραγματεύτηκε τη λύση στην δεκαετή διαμάχη για το ονοματολογικό με τη γειτονική πΓΔΜ, συμβάλλοντας έτσι στη σταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων. Τώρα τον διαδέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας άνθρωπος του κέντρου».  

«Τα τελευταία χρόνια γίνεται συχνά λόγος στη Γερμανία για το τι υποτίθεται ότι μπορούν να μάθουν οι Έλληνες από τη Γερμανία όσον αφορά την οικονομική πολιτική. Όσον αφορά τη δημοκρατία, ίσως μπορούμε να μάθουμε εμείς κάτι από τους αυτούς,», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» και προσθέτει: «Αυτό ίσως πρέπει να εξεταστεί από τη γερμανική πλευρά σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις».
«Το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας έχει τερματιστεί επισήμως και η ελληνική οικονομία έχει πάρει μπροστά: ο δείκτης ανεργίας μειώνεται, οι εταιρείες επενδύουν και πάλι...Ωστόσο, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στην Αθήνα εξακολουθεί να εποπτεύεται από τις Βρυξέλλες. Οι Έλληνες έχουν λάβει δισεκατομμύρια δάνεια, η αποπληρωμή των οποίων θα διαρκέσει δεκαετίες», αναφέρει το επίμαχο άρθρο.

FAZ: Νέα αρχή στην Αθήνα - Μητσοτάκη ψήφισαν ακόμα και οι αριστεροί

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επιγράφει το πρωτοσέλιδο σχόλιό της «Νέα αρχή στην Αθήνα» και παρατηρεί:

«Οι ψηφοφόροι έδωσαν στη Νέα Δημοκρατία ισχυρή εντολή για να μπορέσει να κυβερνήσει την επόμενη τετραετία με απόλυτη πλειοψηφία. Ακόμα και αριστεροί ψηφοφόροι επέλεξαν στη Νέα Δημοκρατία εμπιστευόμενοι την ικανότητά της σε οικονομικά ζητήματα, αλλά και τον ρεαλιστή πρόεδρό της. Φαίνεται ότι οι θεατρινισμοί του Αλέξη Τσίπρα ή του Γιάνη Βαρουφάκη δεν τραβάνε πλέον. Ανακούφιση προκαλεί και το γεγονός ότι παρά την μακροχρόνια ύφεση και την άλυτη προσφυγική κρίση ακροδεξιά κόμματα δεν πέρασαν το κατώφλι της βουλής».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αξιολογηθεί αποκλειστικά και μόνο από την απόδοσή του στην ανάκαμψη της οικονομίας. Θα επιτύχει το στόχο του μόνο αν μειώσει την υπερβολική φορολογία. Οι δανειστές όμως αναμένουν από το νέο πρωθυπουργό να μην θέσει εν αμφιβόλω το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Για να αποκτήσει ευχέρεια κινήσεων ωστόσο ο Κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να περικόψει περαιτέρω τις κοινωνικές δαπάνες, τις επιχορηγήσεις και να περιορίσει δραστικά το δημόσιο τομέα. Κάτι που ο προκάτοχος του δεν ήταν διατεθειμένος να πράξει.

Για να κυβερνήσει με επιτυχία ο νέος πρωθυπουργός οφείλει να μεταρρυθμίσει και τη Νέα Δημοκρατία. Κανένα άλλο κόμμα δεν έχει συνδέσει το όνομά του με τον νεποτισμό, που τόσο ακριβά πλήρωσε η χώρα. Την ίδια στιγμή ο Κ. Μητσοτάκης κάνει άνοιγμα προς τον κεντρώο πολιτικά χώρο διευρύνοντας έτσι τη στήριξη στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών του. Υπάρχουν συνεπώς οι ευκαιρίες για μια νέα αρχή» σημειώνει.

Handelsblatt: «Οι Έλληνες ψήφισαν σοφά»

«Οι ελληνικές εκλογές στέλνουν θετικό μήνυμα. Μετά από χρόνια κρίσης η Ελλάδα σταθεροποιείται, γράφει σε σχόλιό με τίτλο "Οι Έλληνες ψήφισαν σοφά" η Handelsblatt. Η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί ότι «οι ψηφοφόροι χάρισαν στον Κ. Μητσοτάκη άνετη πλειοψηφία, όχι όμως παντοδυναμία. Την ίδια στιγμή όμως η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε συντριπτική. Με ψηλά το κεφάλι ο Αλέξης Τσίπρας περνά στα έδρανα της αντιπολίτευσης με το κόμμα του να παραμένει ισχυρό και διατηρώντας τη δυνατότητα επιστροφής στην εξουσία. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μοιράστηκαν πάνω από το 71% των ψήφων. Ο κατακερματισμός του πολιτικού τοπίου από την περίοδο της κρίσης αποτελεί πλέον παρελθόν. Ευρωσκεπτικιστικά κόμματα δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στη νέα βουλή και το ακροδεξιό Χρυσή Αυγή δεν κατάφερε να υπερπηδήσει το όριο του 3%. Οι εκλογές έδειξαν ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα λειτουργεί και πως η χώρα σταθεροποιείται».

Guardian: Ο Μητσοτάκης αναλαμβάνει πρωθυπουργός με ριζικά διαφορετικό στιλ

Ο Αλέξης Τσίπρας παρέδωσε την εξουσία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που οδήγησε την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία στη σαρωτική νίκη της Κυριακής, γράφει στον Guardian η ανταποκρίτριά του στην Αθήνα, Ελένα Σμιθ. Κατά την αλλαγή φρουράς, που ήταν διακριτική και σύντομη, ο Μητσοτάκης ανέλαβε τα καθήκοντά του μετά την ορκωμοσία του από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Λίγες ώρες μετά ανακοινώθηκε η σύνθεση της κυβέρνησης.

Δεν πέρασε απαρατήρητη η στιλιστική αλλαγή. Αντίθετα με τον αριστερό προκάτοχό του που δηλώνει άθεος και φοράει ανοικτά πουκάμισα, ο Μητσοτάκης εμφανίστηκε με κοστούμι και γραβάτα για να ορκιστεί στο Ευαγγέλιο. Η αλλαγή δεν σηματοδοτεί μόνον την επάνοδο των συντηρητικών στην κυβέρνηση, αλλά και την έναρξης μιας νέας εποχής. Μετά την δραματική δεκαετία της βαθιάς ύφεσης, των διαδοχικών προγραμμάτων διάσωσης και της πρωτοφανούς φτώχειας και αναταραχής, η καταχρεωμένη Ελλάδα ολοκληρώνει τον κύκλο αναδεικνύοντας την πρώτη μεταμνημονιακή κυβέρνηση.

Σε ένα έθνος που έχει καταβληθεί από την λιτότητα που υπαγόρευσε η ΕΕ, η υπόσχεση του Μητσοτάκη να αναζωογονήσει την οικονομία είχε απήχηση. Πηγές εκ των έσω αναφέρουν ότι απώτατος στόχος του Μητσοτάκη είναι να ενώσει ένα εριστικό έθνος πίσω από ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, όντας απόλυτα προετοιμασμένος για το έργο που θα αναλάβει. Η νέα κυβέρνηση ορκίζεται σήμερα και η αρχή ίσως να είναι εκρηκτική.

Οι εντάσεις με την Τουρκία έχουν κλιμακωθεί επικίνδυνα. Παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του Τσίπρα, ο Μητσοτάκης αρνήθηκε να δώσει υποσχέσεις που δεν θα μπορούσε να τηρήσει, αλλά και αυτές που έδωσε είναι πιθανό να μην εγκριθούν από τους ξένους πιστωτές. Αν και η Νέα Δημοκρατία παραδοσιακά εκφράζει κοινωνικά συντηρητικές απόψεις, όντας ένα από τα πιο εθνικιστικά δεξιά κόμματα στην Ευρώπη, ο Μητσοτάκης έχει προσπαθήσει πολύ να την φέρει προς το Κέντρο. Κατ’ ιδίαν περιγράφει τον εαυτό του ως προοδευτικό με φιλελεύθερες οικονομικές απόψεις. Η νίκη του κόμματος θεωρείται προσωπική του δικαίωση. Ως εκσυγχρονιστής κεντρώος πολιτικός, ο Μητσοτάκης προκαλούσε την καχυποψία των επιφανών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας όταν ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος το 2016, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Le Figaro: «Η μεταμόρφωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, νέου Ελληνα πρωθυπουργού»

Διθυραμβικά είναι τα άρθρα της Figaro στην ηλεκτρονική της διεύθυνση. «Η μεταμόρφωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, νέου Ελληνα πρωθυπουργού» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου, ενώ άλλο δημοσίευμα στην ίδια εφημερίδα τονίζει: «Λαμπρή επιστροφή της δεξιάς στην Ελλάδα». 

«Προερχόμενος από μια συντηρητική γραμμή, ο νικητής -υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, εκμοντέρισε την εικόνα του, τροφοδωτόντας τα κοινωνικά δίκτυα με προσωπικές του ιστορίες.» αναφέρει η Le Figaro. «Θα καταφέρει να μεταρρυθμίσει; Αυτό είναι ένα από τα νευραλγικά σημεία της εκστρατείας και του προγράμματος του,  της οικονομικής ανάκαμψης με την δημόσια διοίκηση να βρίσκεται στο επίκεντρο της λειτουργίας οποιασδήποτε μεταρρύθμισης της χώρας. Θα μπορούσε να επιτύχει, καθώς οι πλανήτες φαίνονται να έχουν ευθυγραμμιστεί από τότε που το αουτσάιντερ πήρε τα ηνία του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης με εσωκομματικές εκλογές. Έκτοτε κατάφερε να συσπειρώσει όλα τα ρεύματα που δίχαζαν το συντηρητικό στρατόπεδο, κάτι που είναι αξιοθαύμαστο για ένα συντηρητικό κόμμα όπως είναι η Νέα Δημοκρατία» σημειώνει ο Σωτήρης Δαλλής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Αθηνών». 

«Boυλευτικές Ελλάδα: Με μια απόλυτη πλειοψηφία, ο υποψήφιος της δεξιάς Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε το στοίχημα του», τονίζει από την πλευρά της η Le Monde. 

 


 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top