Ρώμη: Σκουπιδότοπος έγινε η Αιώνια Πόλη

Σε απόγνωση οι κάτοικοι από την εικόνα στους δρόμους

Απέραντο σκουπιδότοπο θυμίζει η Ρώμη, με το πρόβλημα των απορριμμάτων να έχει διογκωθεί και τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς πλέον οι ειδικοί κάνουν λόγο για υγειονομική απειλή. 

Υγειονομική βόμβα στους δρόμους της Ρώμης - φωτογραφία: AP Images

Καθημερινά στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας συσσωρεύονται 1.000 τόνοι απορριμμάτων, τα οποία η δημοτική αρχή αδυνατεί να διαχειρισθεί. 

Το σύστημα διαφοροποιημένης συλλογής είναι σε υπολειτουργία και τα μισά από τα εξειδικευμένα απορριμματοφόρα καθηλωμένα από βλάβες. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο λόγω του καύσωνα που πλήττει τη χώρα. 

Οι κάτοικοι και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου - φωτογραφία: AP Images

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Ρώμης, Αντόνιο Μάτζι αποφάσισε να αποστείλει επείγουσα επιστολή στη δήμαρχο Βιρτζίνια Ράτζι, τον διοικητή της Περιφέρειας του Λατίου Νικόλα Τζινγκαρέτι, τους υπουργούς Υγείας Τζούλια Γκρίλο και Περιβάλλοντος Σέρτζο Κόστα, στην οποία επισημαίνει τους  κινδύνους για την υγεία από τα βακτηρίδια και τα παράσιτα, που αναπτύσσονται λόγω της αποσύνθεσης και της ανόδου της θερμοκρασίας, αλλά και από την «ανησυχητική εισβολή ζώων», όπως μύγες, κατσαρίδες, ποντίκια και γλάρους, που τρέφονται από τα απορρίμματα.

«Βουνό» τα σκουπίδια στους δρόμους της Αιώνιας Πόλης - φωτογραφία: AP Images

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Περιβάλλοντος με επιστολή του στη δημαρχία, ζητά να επιλυθεί το ταχύτερο το ζήτημα και εκφράζει την ανησυχία του. 

Η Ράτζι από την πλευρά της εκπόνησε ένα σχέδιο άμεσης δράσης μέσα σε ένα 15ήμερο για να επιλυθεί το ζήτημα, όμως αυτό εντοπίζεται στην εγγενή αδυναμία της δημοτικής επιχείρησης αποκομιδής των απορριμμάτων ΑΜΑ και των χρονιζόντων προβλημάτων της σε υποδομές και προσωπικό.

Φοβούνται για την πρόκληση επιδημιών - φωτογραφία: AP Images

Επιπλέον, ο αριθμός των χωματερών είναι μικρός και από αυτές οι μισές είναι κλειστές για συντήρηση και οι άλλες μισές εξυπηρετούν και τα υπόλοιπα αστικά κέντρα της Περιφέρειας Λατίου. 

Τώρα η Ρώμη στρέφεται προς άλλες Περιφέρειες και σε ιδιωτικούς χώρους υποδοχής και διαχείρισης απορριμμάτων. Όπως τονίζουν ιατρικοί κύκλοι, ήδη η Ρώμη έχει αρχίσει να στέλνει απορρίμματα που δεν μπορεί να διαχειρισθεί προς τον ιταλικό Βορρά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top