Γενι Σαφάκ: Τουρκικοί πύραυλοι μπορούν να πλήξουν μέχρι και την Αθήνα

Σενάρια πολέμου στον τουρκικό Τύπο

τουρκικά πλοία

Θεωρητικές στρατιωτικές κινήσεις που θα μπορούσε να κάνει η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας αναλύει ο Τούρκος αναλυτής αμυντικών πολιτικών Τουράν Ογούζ στην τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του θα μπορούσε να χτυπήσει με πυραύλους τα ελληνικά νησιά, όπως και την Αθήνα. Ωστόσο εκτιμά ότι οι ΗΠΑ δε θέλουν πόλεμο μεταξύ δύο χωρών του ΝΑΤΟ.

Ο Τουράν Ογούζ δήλωσε στην εφημερίδα ότι υπάρχουν θεωρητικά βήματα που θα μπορούσε να λάβει η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας.

Πρώτον, πύραυλοι μέγιστης εμβέλειας 120 χλμ. θα μπορούσαν να εκτοξευτούν προκαλώντας ζημιές σε ελληνικά στρατιωτικά συμφέροντα στα κοντινά με την Τουρκία ελληνικά νησιά.

Δεύτερον, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πύραυλοι 100 - 110 χλμ. μέγιστου βεληνεκούς από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Τρίτον, αν η Τουρκία θέλει να χτυπήσει σε μεγαλύτερη εμβέλεια θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους J600 - Yildirim 150 χιλμ. βεληνεκούς από ξηρά σε ξηρά χτυπώντας τα νησιά.

Τέταρτον, για ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια θα μπορούσε να χτυπήσει με πυραύλους SOM εμβέλειας 280 χλμ. από αεροσκάφη που πετούν στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Πέμπτον, θα μπορούσε η Τουρκία να χρησιμοποιήσει και τους πυραύλους Bora μέγιστου βεληνεκούς 280 χλμ. και θεωρητικά να χτυπήσει ακόμη και την Αθήνα.

«Εάν με ρωτήσετε τι άλλο θα μπορούσε να γίνει, τότε θα απαντούσα ένας πραγματικός πόλεμος και επομένως θα μπαίναμε σε σενάρια πολέμου», ανέφερε ο Τούρκος αναλυτής. 

Ο Τουράν Ογούζ εκτιμά ότι αυτή την περίοδο ο Αλέξης Τσίπρας «παίζει» το χαρτί της ανατολικής Μεσογείου για τον εαυτό του, κάτι που βολεύει και τις άλλες χώρες και χρησιμοποιούν τις ΗΠΑ για να χτυπούν την Τουρκία. Υποστηρίζει ότι αυτό που θέλουν οι ΗΠΑ είναι να τιμωρήσουν την Τουρκία και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χτυπήσουν ένα τουρκικό αεροσκάφος ή πλοίο, δηλώνοντας μετά ότι έγινε «κατά λάθος». 

Ισχυρίζτηκε ότι  αν η Ελλάδα δεν είχε δημιουργήσει αυτές τις σχέσεις με άλλες χώρες τότε δε θα τολμούσε να κάνει αυτά τα βήματα, γιατί στην περίπτωση μιας ξαφνικής επέμβασης στην Κύπρο η Ελλάδα δε θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα, ενώ για την Τουρκία η Κύπρος είναι «η διπλανή πόρτα». 

Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top