Νέα προειδοποίηση ΗΠΑ σε Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο

Επίθεση Ερντογάν σε Μακρόν: Τι ξέρει αυτός για την Ανατολική Μεσόγειο;

Νέα προειδοποίηση προς την Τουρκία απηύθυναν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «ιδιαίτερα προκλητικό» βήμα, που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή, τη διεξαγωγή των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Υποβάθμιση-χαστούκι της Moody's σε Τουρκία - Ξεκινά γεωτρήσεις σε Κύπρο

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, 

Μάλιστα, υπενθυμίσε πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη καλέσει την Άγκυρα να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση των παράνομων γεωτρήσεων.

«Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος στην δήλωση που έκανε στις 6 Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επίθεση Ερντογάν σε Μακρόν: Είναι ατζαμής, δεν ξέρει

Σε σκληρό ύφος απάντησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Εμανουέλ Μακρόν, που στήριξε την Κύπρο.

«Η Γαλλία με ποιο δικαίωμα μιλάει για Ανατολική Μεσόγειο; Ο Μακρόν είναι ατζαμής. Δεν ξέρει. Εμείς έχουμε δικαιώματα στην Κύπρο και δεν υποχωρούμε», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος είχε πει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Νότου για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας: «Θέλω να επαναλάβω την αλληλεγγύη μου στην Κύπρο και την στήριξη και τον σεβασμό μου για την εθνική κυριαρχία της. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Η Ε.Ε. δεν θα δείξει αδυναμία σε αυτό το ζήτημα».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top