Υποβάθμιση-χαστούκι της Moody's σε Τουρκία - Ξεκινά γεωτρήσεις σε Κύπρο

Κλιμακώνεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην Κύπρο

Δείτε το video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Υποβάθμιση-χαστούκι για την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας ήρθε από τον οίκο Moody’s.

O αμερικανικός οίκος υποβάθμισε περαιτέρω την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας στην βαθμίδα «Β1» από «Ba3», διατηρώντας παράλληλα «αρνητική» προοπτική.

Τσαβούσουγλου: «Ο Πορθητής ξεκίνησε γεωτρήσεις δυτικά της Κύπρου»

Σύμφωνα με την αξιολόγηση του αμερικανικού οίκου, ο κίνδυνος κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών συνεχίζει να αυξάνεται και μαζί του και ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών από πλευράς του τουρκικού κράτους.

Τον περασμένο Αύγουστο η Moody's είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας σε Ba3 -τρεις βαθμίδες στην κατηγορία «junk» (σκουπίδια).

Αντίδραση από τουρκικό ΥΠΟΙΚ: Περίεργη η απόφαση

Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Moody's δεν συμβαδίζει με τους οικονομικούς δείκτες της χώρας.

«Η απόφαση δεν συμβαδίζει με τους βασικούς δείκτες της τουρκικής οικονομίας και ως εκ τούτου εγείρει ερωτηματικά για την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία της ανάλυσης του οργανισμού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου. 

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία: Ξεκίνησε γεωτρήσεις ο «Πορθητής»

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου , το τουρκικό γεωτρύπανο, που βρίσκεται δυτικά της Κύπρου, έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις δυτικά της Κύπρου.

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, κάλεσε τους Κύπριους «να ξέρουν τα όριά τους».

Κλιμακώνεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε Κύπρο

Την ίδια στιγμή, στην Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής «Med7» της Μάλτας, στην οποία συμμετείχαν οι επτά ηγέτες των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας) εκφράστηκε «η πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη τους με την Κυπριακή Δημοκρατία στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της να εξερευνά, να εκμεταλλεύεται και να αναπτύσσει τους φυσικούς πόρους της εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο». 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση «να συνεχίσει να εμπλέκεται σε αυτό το θέμα και την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της, αλλά και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του πλαισίου διαπραγμάτευσης. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top