Κόλπος του Ομάν: Βίντεο ντοκουμέντο- Κομάντος αφαιρούν νάρκη από τάνκερ!

Οι ΗΠΑ και το Ιράν αλληλοκατηγορούνται για τη χθεσινή επίθεση

Κόλπος του Ομάν: Βίντεο ντοκουμέντο με Ιρανούς κομάντος

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το Ιράν ότι είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις εναντίον των δύο δεξαμενόπλοιων που μετέφεραν πετρέλαιο στον Κόλπο του Ομάν, με την Τεχεράνη να αντιδρά, καταγγέλλοντας τους «εμπρηστικούς ισχυρισμούς» και την «αντιιρανική εκστρατεία» της Ουάσινγκτον. 

Κόλπος του Ομάν: Συγκλοζίνουν οι εικόνες από το φλεγόμενο τάνκερ

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν το Ιράν», δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Τζόναθαν Κόεν απευθυνόμενος στους δεκατέσσερις ομολόγους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης. Ο διπλωμάτης επισήμανε πόσο «προηγμένες» ήταν οι βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν.

ΗΠΑ: Έχουμε βίντεο ντοκουμέντο με Ιρανούς κομάντος 

Βίντεο ντοκουμέντο έδωσαν στη δημοσιότητα οι αμερικανικές αρχές, υποστηρίζοντας ότι σ’ αυτό απεικονίζονται Ιρανοί κομάντος να επιχειρούν σε ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχθηκαν, χθες, επίθεση.

 

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ λένε πως στο βίντεο φαίνεται ομάδα του επίλεκτου σώματος των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, να προσεγγίζει το τάνκερ Kokuka Courageous και να αφαιρεί μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί.

Εικάζεται ότι οι κομάντος ανήκουν στην επίλεκτη ιρανική ομάδα των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», "Sepah", όπως λέγεται. 

Ποιοι είναι οι Φρουροί της Επανάστασης:

Πρόκειται για ένα αυτόνομο και επίλεκτο στρατιωτικό σώμα το οποίο αριθμεί περίπου 120.000 άνδρες. Οι Φρουροί λαμβάνουν την καλύτερη στρατιωτική εκπαίδευση και εκτός των χερσαίων μονάδων, διαθέτουν δικό τους ναυτικό, αεροπορία και υπηρεσία πληροφοριών. Δημιουργήθηκαν μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, η οποία ανέτρεψε τον σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, με αρχικό σκοπό την καταστολή και εξάλειψη των «αντεπαναστατικών στοιχείων». Σύμφωνα με αμερικανικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας, οι Φρουροί από το 2009 και μετά ελέγχουν τις ναυτικές επιχειρήσεις στα στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το 1/5 του παγκόσμιου πετρελαίου.

Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες

«Το Ιράν απορρίπτει τις αβάσιμες κατηγορίες των ΗΠΑ και τις καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο», απάντησε η ιρανική διπλωματική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη με ανακοίνωση, προσάπτοντας «πολεμοκάπηλη» ρητορεία στην αμερικανική κυβέρνηση. Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, είχε τονίσει ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά πως η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι υπεύθυνη για τις επιθέσεις στη θάλασσα του Ομάν». Ο Ιρανός ΥΠΕΞ διαψεύδει τις κατηγορίες των ΗΠΑ για τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια

Το χρονικό

Δύο δεξαμενόπλοια, -ένα νορβηγικό κι ένα ιαπωνικό, έγιναν στόχος επιθέσεων, στον Κόλπο του Ομάν, χθες Πέμπτη. Ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιοι κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις. Οι ισχυρές εκρήξεις στα δύο πετρελαιοφόρα, τα οποία φέρεται να χτυπήθηκαν από τορπίλες και μαγνητικές νάρκες, σήμαναν συναγερμό στη Μέση Αναστολή. 

Το πρώτο τάνκερ MT Front Altair, με σημαία «Νήσων Μάρσαλ», χτυπήθηκε από τορπίλη και το δεύτερο, το «Kokuka Courageous» (με σημαία Παναμά) φέρεται να χτυπήθηκε από μαγνητική νάρκη, σύμφωνα με ναυτιλιακό πράκτορα. 

Οι ισχυρές εκρήξεις στα δύο πετρελαιοφόρα, τα οποία φέρεται να χτυπήθηκαν από τορπίλες και μαγνητικές νάρκες, σήμαναν συναγερμό στη Μέση Αναστολή. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top