Πιο ασφαλής ο πλανήτης για 1η φορά μετά από 5 χρόνια-Οι πιο ειρηνικές χώρες

Πού συγκαταλέγεται η Ελλάδα στον χάρτη της παγκόσμιας κατάταξης

υδρόγειος σφαίρα

Για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια ο πλανήτης έγινε λίγο ασφαλέστερος, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιεί σήμερα το Ινστιτούτο για τα Οικονομικά και την Ειρήνη «Institute for Economics and Peace (IEP)». Γενικά, η κατάσταση παραμένει «σημαντικά λιγότερο ειρηνική σήμερα απ' ό,τι ήταν πριν από μια δεκαετία».

Η κατάταξη λαμβάνει υπόψιν της 23 κριτήρια- παράγοντες, ανάμεσά τους τις εσωτερικές και διεθνείς συρράξεις, τις στρατιωτικές δαπάνες, την τρομοκρατία, τους δείκτες των ανθρωποκτονιών και άλλων εγκλημάτων.

Πηγή φώτο Unsplash

Στην κορυφή – Οι πιο ειρηνικές χώρες στον κόσμο

Κατά την έκθεση Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης 2019 (ή 2019 Global Peace Index) η Ισλανδία παραμένει η πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο, για 11η συνεχή χρονιά. 

Ακολουθούν η Νέα Ζηλανδία, η Αυστρία, η Πορτογαλία και η Δανία. 

Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις ειρηνικές χώρες, όπως βλέπετε στον χάρτη, με το ανοιχτό πράσινο χρώμα. 

Ποιες χώρες έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη βελτίωση 

Το Μπουτάν έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη βελτίωση από οποιαδήποτε άλλη χώρα στο top 20, ανεβαίνοντας 43 θέσεις τα τελευταία 12 χρόνια, αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα της έκθεσης, οι πέντε χώρες με τη μεγαλύτερη βελτίωση στην "Ειρήνη" είναι η Ουκρανία, το Σουδάν, η Αίγυπτος, η Βόρεια Μακεδονία και η Ρουάντα.

Οι λιγότερο ειρηνικές χώρες στον κόσμο

Το Αφγανιστάν είναι πλέον η λιγότερο ειρηνική χώρα στον κόσμο, αντικαθιστώντας τη Συρία, η οποία είναι τώρα η δεύτερη λιγότερο ειρηνική χώρα. Το Νότιο Σουδάν, η Υεμένη και το Ιράκ αποτελούν τις υπόλοιπες πέντε λιγότερο ειρηνικές χώρες. Είναι η πρώτη χρονιά που η Υεμένη κατατάσσεται στις πέντε λιγότερο ειρηνικές χώρες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top