Τουρκία: Δεν μπορούν να μας αποκλείσουν από την ενεργειακή εξίσωση

Τον χαβά τους οι γείτονες παρά τις αντιδράσεις

Τουρκία: Δεν μπορούν να μας αποκλείσουν από την ενεργειακή εξίσωση

Η Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί από την εξίσωση της ενέργειας στην περιοχή, δηλώνει το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας και καλεί όλους να επωφεληθούν από την προσέγγιση της Τουρκίας για win - win, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Το τουρκικό Υπουργείο υποστηρίζει ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. 

Αποστολάκης: Οι πάντες έχουν καταδικάσει την Τουρκία

Σε γραπτή του ανακοίνωση, το τουρκικό Υπουργείο αναφέρει ότι “δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές οι δηλώσεις που έγινα από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στη δική της υφαλοκρηπίδα”. Στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι οι δραστηριότητες του ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός και του γεωτρύπανου Πορθητής “βασίζονται στις νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο σχετικά με τις πηγές υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως έχει τονιστεί πολλές φορές προηγουμένως σε κάθε επίπεδο και πλατφόρμα, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα στην δική μας υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο όσο και τα δικαιώματα της ‘τδβκ’ γύρω από το νησί”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο, η Τουρκία γνωρίζει ότι οι φυσικές πηγές μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για την ειρήνη, την σταθερότητα και ευημερία. 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι δεν μπορεί η Τουρκία να αποκλειστεί από την εξίσωση της ενέργειας στην περιοχή. “Σε αυτό το σημείο, αυτή η πολύπλευρη και θετική πολιτική ενέργεια η οποία δίνει σημασία τόσο στην ασφάλεια της ίδιας της Τουρκίας όσο και της Ευρώπης, πρέπει να αξιολογηθεί ως μια ευκαιρία για όλες τις πλευρές. Υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία και η ‘τδβκ’ δεν πρέπει να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση της περιοχής. Αντί να υποδαυλίζεται η περιφερειακή διαμάχη με βήματα που αυξάνουν την ασάφεια και τη ένταση, απευθύνουμε έκκληση να επωφεληθούν όλοι από την προσέγγιση της χώρας μας για win win (όλοι κερδίζουν) και να συμβάλουν σε αυτή με την δημιουργία μιας σταθερής περιοχής διασφαλίζοντας την δικαιοσύνη στο νησί”, αναφέρεται. 

Ερντογάν: Η Τουρκία συνεχίζει και θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμά της στην ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία εφαρμόζει και θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμά της στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς να σχολιάζει τις αντιδράσεις σε ΗΠΑ και ΕΕ, δήλωσε ο Τουρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. 

Κληθείς από Τούρκους δημοσιογράφους έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ να σχολιάσει την έκκληση των ΗΠΑ και της ΕΕ  όπως η Τουρκία τερματίσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε “εμείς αυτή τη στιγμή συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το δικό μας πρόγραμμα. Έτσι θα συνεχίσουμε. Εμείς δεν σχολιάζουμε τί εντολές δινουν κάποιοι, τί βλέπουν και πως το αξιολογούν”.

“Εμείς ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο, την νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη βόρειο Κύπρο προσπαθούμε ως εγγυήτρια δύναμη να στηρίξουμε τα δικαιώματα των ομογενών μας στην βόρεια Κύπρο. Σε ό,τι βγει από αυτά τα νερά όλος ο λαός της Κύπρου, και στον νότο και στον βορρά, είναι ισότιμοι ιδιοκτήτες και εμείς δίνουμε αγώνα για να προστατεύσουμε σε ίσο βαθμό τα δικαιώματα των ομογενών μας στη βόρεια Κύπρο”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. 
 

Της Άννας Ανδρέου
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top