Αποστολάκης: Οι πάντες έχουν καταδικάσει την Τουρκία

Ηχηρό μήνυμα και από τον Παυλόπουλο

Ισχυρότατα μηνύματα έστειλε προς την Τουρκία ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης μιλώντας σε συνέδριο. Ο Yπουργός τόνισε ότι αντιμετωπίζουμε καθημερινά τις προκλήσεις ενός δύσκολου γείτονα. Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις του και μιλάει για σφετερισμό των τουρκικών δικαιωμάτων...

Η Τουρκία εμμένει στην προκλητική της απόφαση να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου παρά τις δριμείες διεθνείς αντιδράσεις. Ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης έστειλε μηνύματα προς την άγκυρα.

«Μια απόφαση (Τουρκίας) την οποία έχουμε καταδικάσει και η οποία έχει προκαλέσει πολλές διεθνείς αντιδράσεις όπως από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Αίγυπτο. Επικροτούμε την ψύχραιμη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας» ανέφερε ο κύριος Ευάγγελος Αποστολάκης. 

Ο υπουργός Άμυνας μίλησε και για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Έχουμε βέβαια έναν δύσκολο γείτονα. Αντιμετωπίζουμε προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο χώρο του Αιγαίου και στις διάφορες ανυπόστατες αιτιάσεις αντιδρώντας πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Άμυνας επεσήμανε ότι η Αθήνα επιζητεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και γι’ αυτό και προετοιμάζεται συνάντηση αντιπροσωπειών για διαβουλεύσεις με την Τουρκία πάνω σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ μίλησε για τις στενές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Αθηνών και Ουάσιγκτον.

 «Ο υπουργός (Αποστολάκης) και οι πολλοί Αμερικανοί ομόλογοί του έχουν εργαστεί στενά για να εμβαθύνουν τη σχέση στην άμυνα, ασφάλεια και αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, σχέση που είναι ισχυρότερη από ποτέ» ανέφερε ο Τζέφρι Πάιατ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος μίλησε και για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό για την ισχυρή δέσμευση στη διμερή μας σχέση και για το έργο που έχουμε επιτελέσει μαζί για να διατηρηθούν οι χώρες μας ασφαλείς και να επιβεβαιώσουμε ότι η συμμαχία μας θα παραμείνει στιβαρή» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναστασιάδης: Δεύτερη τουρκική εισβολή 

Στην Λευκωσία, εν τω μεταξύ ο πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες με τα πλοία Μπαρμπαρός και Φατίχ δεύτερη τουρκική εισβολή. Την ίδια ώρα το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών έχει στείλει επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ καθώς και λεπτομερή χάρτη με τις συντεταγμένες  της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ερντογάν: Σφετερίζονται τα δικαιώματά μας

Ο Ερντογάν πάντως συνεχίζει τις προκλήσεις του. «Εύχομαι ο Αλλάχ να φωτίσει αυτούς που δεν αντιλαμβάνονται τα βήματα που γίνονται προς την κατεύθυνση του σφετερισμού των δικαιωμάτων μας στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. 

ΓΓ ΝΑΤΟ: Ανησυχώ για την εμμονή σας στους S400

Στην Άγκυρα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ εξέφρασε την ανησυχία του για την επίμονη της Τουρκίας στην αγορά των S400.

«Ανησυχώ για τις πιθανές επιπτώσεις της απόφασης να αγορασθούν οι S400 διότι οι ΗΠΑ έχουν πει ξεκάθαρα ότι θα επιβάλλουν κυρώσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Για την υπόθεση αυτή, στο Αμερικανικό Κογκρέσο κατατέθηκε νέα νομοθετική πρωτοβουλία για την απαγόρευση πώλησης των F35 στην Τουρκία. Το νομοσχέδιο στέλνει ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα ότι η προμήθεια αυτή είναι απαράδεκτη και δεν θα γίνει ανεκτή.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο του Star εδώ 

Παυλόπουλος: Ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου

Εκτός από τον Ευάγγελο Αποστολάκη από τη Λευκωσία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε την Τρίτη από την Αθήνα ηχηρό μήνυμα στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου. 

«Αποτελεί ευθεία και ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και συγκεκριμένα του Δικαίου της Θάλασσας» σχολίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την πρακτική της Τουρκίας και πρόσθεσε: «Σε αυτή την προκλητική στάση της Τουρκίας η καταδίκη είναι ομόφωνη διεθνώς».   
 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top