Αεροπορικό δυστύχημα Ρωσία: «Σχεδόν λιποθυμήσαμε από τον φόβο μας»

Πιλότος και επιβάτες λένε πως το αεροσκάφος στη Μόσχα χτυπήθηκε από κεραυνό

Δείτε στο video του Reuters τις πρώτες εικόνες μετά την αεροπορική τραγωδία

Τη ζωή τους  μπροστά από τα μάτια τους είδαν να περνά είδαν οι επιβάτες του Sukhoi Superjet 100, όταν το αεροσκάφος τυλίχτηκε στις φλόγες. Αποτέλεσμα ήταν να πεθάνουν 41 άτομα από τα συνολικά 78, ανάμεσά τους και δύο παιδιά.

Όσοι επέζησαν περιγράφουν με συγκλονιστικά λόγια τις σοκαριστικές στιγμές, ενώ τα video που κυκλοφόρησαν μέσα από την καμπίνα των επιβατών «κόβουν» την ανάσα.

 

 

Αν και μέχρι στιγμής η επιτροπή έρευνας μιλά για τεχνικό πρόβλημα που ανάγκασε το αεροπλάνο να επιστρέψει στο αεροδρόμιο για τεχνικούς λόγους, τόσο ο πιλότος όσο και πολλοί επιβάτες, «μιλούν» για κεραυνό που «χτύπησε» το αεροσκάφος.

«Απογειωθήκαμε και τότε μας χτύπησε κεραυνός» ανέφερε ένας επιβάτης, ενώ ένας άλλος πρόσθεσε:

«Το αεροπλάνο γύρισε πίσω και ακολούθησε μία πολύ δύσκολη προσγείωση. Ήμασταν τόσο τρομαγμένοι που χάσαμε τις αισθήσεις μας. Το αεροπλάνο χοροπηδούσε σαν ακρίδα στον αεροδιάδρομο και στη συνέχεια τυλίχτηκε στις φλόγες ενώ ήταν στο έδαφος».

 

 

Τι λέει ο πιλότος του μοιραίου αεροσκάφους

«Λόγω του κεραυνού, χάσαμε την επαφή μέσω ασυρμάτου και περάσαμε στη διακυβέρνηση του αεροσκάφους χωρίς όργανα (…) Δηλαδή χωρίς στοιχεία υπολογιστή όπως συνήθως, αλλά με τις αισθήσεις μας. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο πιλότος, Ντένις Εβντοκίμοφ, στη ρωσική ταμπλόιντ Κομσομόλσκαγια Πράβντα.

«Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε τη σύνδεση μέσω της συχνότητας έκτακτης ανάγκης, αλλά λειτουργούσε με διακοπές (…) Μπορέσαμε να πούμε μερικές λέξεις, μετά η επαφή χάθηκε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, η σφοδρότητα της αναγκαστικής προσγείωσης είναι ο λόγος που το αεροσκάφος έπιασε φωτιά. «Ο λόγος είναι σίγουρα ο ακόλουθος: οι δεξαμενές [καυσίμων] ήταν γεμάτες», είπε.

Μαρτυρίες άλλων επιβατών στα διεθνή ΜΜΕ, αναφέρουν πως το μέρος του αεροσκάφους εξερράγη και πολλοί κατάφεραν να πηδήξουν έξω την τελευταία στιγμή.

Καταλυτική ήταν και η βοήθεια των αεροσυνοδών που βοήθησαν ώστε το αεροπλάνο να εκκενωθεί έγκαιρα και με ασφάλεια. 
Η κατασκευάστρια εταιρεία διαβεβαίωσε ότι το αεροπλάνο είχε περάσει από τον προγραμματισμένο έλεγχο συντήρησης τονΑπρίλιο.

Το SS100 ήταν καινούριο αεροσκάφος, αφού κατασκευάστηκε τον Αύγουστο του 2017. 

 

 

Σύμφωνα με πηγές στους κόλπους των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, τις οποίες επικαλούνται τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τα δύο «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος και δόθηκαν στους ερευνητές.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έδωσε εντολή στον υπουργό Μεταφορών Εβγκένι Ντίτριτς να συγκροτήσει μια επιτροπή για να ερευνήσει τις συνθήκες του δυστυχήματος. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε επίσης να γίνει έρευνα εις βάθος, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top