Η Μέση Ανατολή Φλέγεται ξανά: Εκατοντάδες ρουκέτες και αντίποινα

Τεταμένη η νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας

Καζάνι που βράζει είναι για μια ακόμα φορά η Μέση Ανατολή, μετά το μπαράζ εκατοντάδων ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ και τις αεροπορικές επιδρομές που ακολούθησαν ως αντίποινα. Τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κι ένας Ισραηλινός. 

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ρουκετών που έχει εκτοξευθεί εναντίον του Ισραήλ μέσα σε μια μέρα τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα από το πρωί του Σαββάτου εκτοξεύθηκαν περίπου 250 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας, αρκετές από τις οποίες αναχαιτίστηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Channel 

Μια Ισραηλινή 80 ετών τραυματίστηκε σοβαρά στην Κίριατ Γκατ, 20 χιλιόμετρα από τη Γάζα, και ένας 60χρονος Ισραηλινός σκοτώθηκε όταν ρουκέτα έπεσε στο σπίτι του στην πόλη Ασκελόν. Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, ο άνδρας υπέκυψε στα τραύματά του λίγο αφότου διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας το Ισραήλ εξαπέλυσε δεκάδες αεροπορικές επιδρομές ως αντίποινα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν άλλοι 40. 

Την Κυριακή το πρωί ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν μια ομάδα Παλαιστινίων σε καταυλισμό προσφύγων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Παλαιστίνιοι. Ιατρικές πηγές επιβεβαίωσαν τους θανάτους μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu. Τρεις ακόμη Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε άλλη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον καταυλισμό αλ Σάτι. 

Το Σάββατο το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι 14 μηνών και η έγκυος μητέρα του, σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Η αδελφή του κοριτσιού τραυματίστηκε σοβαρά όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι τους. 

Ωστόσο ο ισραηλινός στρατός αμφισβητεί τα γεγονότα αυτά, υποστηρίζοντας ότι ο θάνατος της μητέρας και του βρέφους πιθανόν να οφείλεται σε παλαιστινιακά πυρά. 

Το βράδυ του Σαββάτου οι σειρήνες συνέχισαν να ηχούν στις περιοχές του Ισραήλ που συνορεύουν με τη Λωρίδα της Γάζας. Η αστυνομία ζητούσε από τους πολίτες να μεταβαίνουν σε καταφύγια κάθε φορά. Ο Ισλαμικός Τζιχάντ, σύμμαχος της Χαμάς στη Γάζα, ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση κάποιων ρουκετών και ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τις επιθέσεις αυτές. 

Η ισραηλινή αεροπορία στοχοθέτησε 120 θέσεις της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, ανάμεσά τους και πολλές βάσεις αλλά και ένα τούνελ του Ισλαμικού Τζιχάντ, το οποίο η οργάνωση χρησιμοποιούσε για να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε δύο πολυώροφα κτίρια στη Γάζα, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο ένα από τα οποία στεγάζονταν οι υπηρεσίες στρατιωτικών πληροφοριών και οι υπηρεσίες γενικής ασφάλειας της Χαμάς.

Κάτοικοι της συνοικίας δήλωσαν ότι σε ένα από τα πολυώροφα κτίρια στεγάζονταν τα γραφεία του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, μια πληροφορία που επιβεβαίωσε η Τουρκία, η οποία καταδίκασε έντονα την επίθεση και κατήγγειλε την ανεξέλεγκτη επιθετικότητα του Ισραήλ. 

Το προσωπικό του πρακτορείου είχε απομακρυνθεί από το κτίριο λίγο πριν το πλήγμα, καθώς υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά. Κανένας δημοσιογράφος δεν τραυματίστηκε.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε το κλείσιμο των σημείων διέλευσης μεταξύ Γάζας και Ισραήλ, αλλά και των περιοχών αλιείας του παλαιστινιακού θύλακα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top