Στα πρόθυρα νέου πολέμου η Λιβύη

Το χάος οχτώ χρόνια μετά τον θάνατο του Καντάφι

Τη «βαθιά ανησυχία» των ΗΠΑ προκαλούν οι μάχες κοντά στην Τρίπολη, που έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 21 άτομα από την περασμένη Πέμπτη. Η Ουάσινγκτον ζητά την «άμεση διακοπή» της εφόδου που διέταξε να γίνει στην πρωτεύουσα της Λιβύης ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι εναντιωνόμαστε στη στρατιωτική επίθεση των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ και προτρέπουμε να σταματήσουν αμέσως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της λιβυκής πρωτεύουσας», ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Χάος στη Λιβύη μετά τον θάνατο του Καντάφι

Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος εδώ και οκτώ χρόνια, μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Επικρατεί μία οικονομία «πολέμου», όπως αναφέρει το Al Jazeera, που έχει ενδυναμώσει διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις, οι οποίες μάχονται για να αποκτήσουν την εξουσία και τελικά τον έλεγχο επί των κοιτασμάτων πετρελαίου που διαθέτει η χώρα.

Λιβύη: Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες από έκρηξη σε τέμενος στη Βεγγάζη

Όπως είχε γράψει το CNN, ο εκκεντρικός δικτάτορας της φυλής των Βεδουίνων διοικούσε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπορέσει να «στεριώσει» η χώρα χωρίς εκείνον.

Ανατροπή και θάνατος του Καντάφι

Τον Φεβρουάριο του 2011, εν μέσω της Αραβικής Άνοιξης, μια κινητοποίηση που ξεκίνησε από τη Βεγγάζη πνίγεται στο αίμα. Τον Μάρτιο, ένας διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία εξαπολύει πλήγματα στην αραβική χώρα, με την έγκριση του ΟΗΕ.

Τον Αύγουστο του ίδιου έτους, οι αντάρτες καταλαμβάνουν το αρχηγείο του Καντάφι -δικτάτορα της χώρας από το 1969- στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα. Ο Καντάφι καταφεύγει στη Σύρτη, τη γενέτειρά του, όπου θα δολοφονηθεί στις 20 Οκτωβρίου.

Τρεις ημέρες αργότερα, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, το πολιτικό όργανο των ανταρτών, διακηρύσσει την "πλήρη απελευθέρωση" της χώρας.

Τον Αύγουστο του 2012 το Συμβούλιο παραδίδει την εξουσία στο Εθνικό Γενικό Κογκρέσο (κοινοβούλιο), που είχε εκλεγεί έναν μήνα νωρίτερα.

Οι πρεσβείες κλείνουν

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2012 τέσσερις Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη, σκοτώνονται σε επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη. Υπεύθυνη για την επίθεση θεωρείται μια τζιχαντιστική ομάδα που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα.

Στις 23 Απριλίου 2013, δύο άνθρωποι τραυματίζονται σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Τρίπολη.

Οι περισσότερες χώρες αποφασίζουν να κλείσουν τις διπλωματικές αποστολές τους στη Λιβύη.

Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις

Στις 16 Μαΐου 2014 ο Χαλίφα Χάφταρ, που στηρίζεται από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ξεκινά μια επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστικών οργανώσεων στη Βεγγάζη. Πολλοί αξιωματικοί που εδρεύουν στις ανατολικές επαρχίες της Λιβύης εντάσσονται στην παραστρατιωτική δύναμή του.

Στις 25 Ιουνίου, μετά τις εκλογές, το Εθνικό Γενικό Κογκρέσο αντικαθίσταται από ένα κοινοβούλιο στο οποίο κυριαρχούν οι αντι-ισλαμιστές.

Στα τέλη Αυγούστου, μετά από πολλές εβδομάδες μαχών, ένας συνασπισμός παραστρατιωτικών οργανώσεων, η "Φατζρ Λίμπια" ("Αυγή της Λιβυης"), καταλαμβάνει την Τρίπολη, επαναφέρει στη θέση του το Εθνικό Γενικό Κογκρέσο και αναθέτει την εξουσία σε νέα κυβέρνηση. Η κυβέρνηση του Αμπντάλα αλ Θένι και το κοινοβούλιο που είχε εκλεγεί τον Ιούνιο αυτοεξορίζονται στην ανατολική Λιβύη. Η χώρα βρίσκεται με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και δύο κοινοβούλια.

Τον Δεκέμβριο του 2015, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και των βουλευτών υπογράφουν στο Μαρόκο μια συμφωνία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Σχηματίζεται έτσι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) και τον Μάρτιο του 2016 ο πρωθυπουργός Φάγιεζ αλ Σάρατζ καταφέρνει να εγκατασταθεί στην Τρίπολη. Όμως στην ανατολική Λιβύη, η παράλληλη κυβέρνηση -που στηρίζεται από τον Χάφταρ- και το κοινοβούλιο δεν τον αναγνωρίζουν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top