Χάρη σε δύο αστυνομικούς από μία μικρή γειτονική πόλη σταμάτησε ο εφιάλτης στο Κράισττσερτς.
Αν δεν είχαν επέμβει με θάρρος και αυτοθυσία, ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ θα είχε σκοτώσει πολύ περισσότερα άτομα, αποκάλυψε η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν.
Mακελειό Νέα Ζηλανδία: Ο «Τουρκοφάγος» σκόπευε να συνεχίσει την επίθεση
Νέα Ζηλανδία: Ποιος είναι ο «Τουρκοφάγος» μακελάρης που σκόρπισε τον θάνατο
Σε video που τραβήχτηκε από διερχόμενο όχημα, φαίνεται το αυτοκίνητο του μακελάρη να έχει ακινητοποιηθεί στο πλάι ενός πεζοδρομίου, από ένα περιπολικό το οποίο είχε προηγουμένως πέσει πάνω του.
Μία από τις μπροστινές ρόδες του αυτοκινήτου του δράστη έχει σηκωθεί από το έδαφος και εξακολουθεί να γυρνά.
Οι δύο αστυνομικοί από την περιοχή του Λίκνολν, φαίνονται στο video να προτάσσουν τα όπλα τους προς την κατεύθυνση της ανοικτής πόρτας του αυτοκινήτου, στην πλευρά του συνοδηγού και στη συνέχεια να τον τραβούν μέσα από το όχημα.
«Ας ξεκινήσει το πάρτι»: Η στιγμή που ο μακελάρης ανοίγει πυρ στο τέμενος
«Για όποιον έχει δει τις εικόνες είναι ξεκάθαρο ότι η Νέα Ζηλανδία αποτελεί προτεραιότητα για εκείνους», υπογράμμισε η πρωθυπουργός. «Ο δράστης τέθηκε υπό κράτηση 36 λεπτά μετά την πρώτη κλήση», πρόσθεσε η Άρντερν.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Μάικ Μπους εξήρε τους δύο αστυνομικούς που τερμάτισαν το μακελειό. «Είμαι εξαιρετικά περήφανος για τα όσα έκαναν», δήλωσε.
Ο δράστης είχε στείλει το μανιφέστο του και στο γραφείο της Πρωθυπουργού
Ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ, δέκα λεπτά πριν αιματοκυλίσει τα δύο τεμένη αφήνοντας πίσω του 49 νεκρούς και 48 τραυματίες, είχε στείλει με e-mail το μανιφέστο του στο γραφείο της Πρωθυπουργού.
Το κείμενο μίσους και τρέλας, έφτασε στο mail της Άρντερν 10 λεπτά πριν από την έναρξη της τρομοκρατικής επίθεσης, ενώ το έλαβαν περίπου 70 ακόμη παραλήπτες, ανάμεσά τους πολιτικοί, όπως ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, αλλά και ΜΜΕ, εθνικά και διεθνή. Το γεγονός επίβεβαίωσε το γραφείο της Πρωθυπουργού.
Το μανιφέστο ήταν έτσι γραμμένο σαν να είχε γίνει ήδη το μακελειό, σύμφωνα με το γραφείο της πρωθυπουργού. «Το email αναφέρει τους λόγους που το έκανε. Δεν έλεγε “αυτό θα κάνω”. Δεν υπήρχε ευκαιρία να το σταματήσουμε», δήλωσε εκπρόσωπος της Αρντερν.
Η Αρντερν επέλεξε να μην δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο του μανιφέστου, τον χρόνο που το έλαβε ή τον τίτλο του. «Είναι γραμμένο σαν να είχε συμβεί ήδη η επίθεση, για να εξηγήσει αυτό που προφανώς επρόκειτο να γίνει», ανέφερε ακόμη ο εκπρόσωπός της. Την Παρασκευή, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας είχε καλέσει τον κόσμο να μην αναδημοσιεύει το ανατριχιαστικό βίντεο ή το μανιφέστο που είχε δημοσιεύσει ο μακελάρης. «Δεν πρέπει να δίνουμε οξυγόνο σε αυτή την πράξη βίας και το μήνυμα που κρύβεται πίσω από αυτή. Δεν πρέπει να μοιράζουμε αυτό το μήνυμα μίσους», είχε δηλώσει.