Mακελειό Νέα Ζηλανδία: Ο «Τουρκοφάγος» σκόπευε να συνεχίσει την επίθεση

Εμφανίστηκε στο δικαστήριο με χαμόγελα, κάνοντας το σήμα «ΟΚ»

Ενώπιον του δικαστηρίου εμφανίστηκε ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας, ο οποίος την Παρασκευή αιματοκύλισε τέμενος στην περιοχή Κράισττσερτς, αφήνοντας πίσω του 49 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες.

Ο 28χρονος Μπρέντον Χάριστον Ταράντ, ο οποίος αυτοαποκαλούταν «Τουρκοφάγος», εμφανίστηκε στο δικαστήριο ντυμένος με τη λευκή στολή των κρατούμενων και χωρίς παπούτσια.

Νέα Ζηλανδία: Ποιος είναι ο «Τουρκοφάγος» μακελάρης που σκόρπισε τον θάνατο

«Ας ξεκινήσει το πάρτι»: Η στιγμή που ο μακελάρης ανοίγει πυρ στο τέμενος

Μάλιστα άρχισε να χαμογελάει όταν οι δημοσιογράφοι τον φωτογράφησαν να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου. Φωτογραφίες τον δείχνουν να κάνει με το χέρι του το σήμα «OK», μια χειρονομία που συχνά χρησιμοποιείται για να εκφραστεί η στήριξη στην ακροδεξιά ιδεολογία της λευκής υπεροχής. 

Ο δικαστής Πολ Κέλαρ του απήγγειλε μία κατηγορία για ανθρωποκτονία. Επέτρεψε στους φωτορεπόρτερ να τραβήξουν φωτογραφίες του Ταράντ, αλλά ζήτησε να δημοσιευθούν με το πρόσωπό του καλυμμένο από «μωσαϊκό», ενώ η δικαστική αίθουσα ήταν κλειστή για το κοινό. 

«Φαινόταν ήρεμος και παρατηρούσε επί πολλή ώρα τους δημοσιογράφους και τους δικηγόρους», μετέδωσε δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Radio New Zealand. 

Ο Ταράντ δεν ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, αλλά ούτε και να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά του από το δικαστήριο. Θα παραμείνει υπό κράτηση ως τις 5 Απριλίου οπότε η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ανώτερο Δικαστήριο του Κράισττσερτς.Σύμφωνα με την αστυνομία, είναι πιθανό να του απαγγελθούν και άλλες κατηγορίες. 

Δείτε στο video του Reuters τη στιγμή που εμφανίζεται στο δικαστήριο

Θα συνέχιζε τις επιθέσεις

Σύμφωνα με τη πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, ο ύποπτος διέθετε ένα μικρό οπλοστάσιο ημιαυτόματων όπλων και είχε άδεια οπλοφορίας. 

«Ο δράστης ήταν κάτοχος άδειας οπλοφορίας (…) την οποία είχε αποκτήσει τον Νοέμβριο του 2017» είπε η Άρντερν. 

Για να διαπράξει το μακελειό χρησιμοποίησε πέντε όπλα, μεταξύ των οποίων δύο ημι-αυτόματα και δύο τουφέκια. 

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τα όπλα του δράστη φαίνεται ότι είχαν τροποποιηθεί, ενώ το αυτοκίνητό του ήταν γεμάτο όπλα, κάτι που υπονοεί «την πρόθεσή του να συνεχίσει την επίθεση». 

Οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν πώς ο Ταράντ κατάφερε να έχει στην κατοχή του τόσα όπλα, πώς έλαβε άδεια οπλοφορίας, αλλά και πώς μπόρεσε να εισέλθει στη χώρα για να διαπράξει την επίθεση, εξήγησε η Άρντερν. 

«Μπορώ να σας πω ένα πράγμα αυτή τη στιγμή: οι νόμοι μας για την οπλοκατοχή θα αλλάξουν», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την απαγόρευση των ημι-αυτόματων όπλων. 

Τι ψάχνουν οι Αρχές στην Τουρκία

Ο κατηγορούμενος είχε επισκεφθεί αρκετές φορές την Τουρκία, όπου οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα για να μπορέσουν να καταγράψουν τις δραστηριότητές του και τις επαφές που είχε, είπε ένας Τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος. 

Το πρόσωπο αυτό, ένας ακροδεξιός εξτρεμιστής από την Αυστραλία, «μετέβη πολλές φορές στην Τουρκία και διέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη χώρα» δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συχνότητα, τη διάρκεια ή τις ακριβείς ημερομηνίες των επισκέψεών του Αυστραλού. 

«Σκεφτόμαστε ότι ο ύποπτος μπόρεσε να μεταβεί σε άλλες χώρες (από την Τουρκία) στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Ξεκινήσαμε έρευνα για τις μετακινήσεις του και τις επαφές του υπόπτου εντός της χώρας» σημείωσε η πηγή, που δε θέλησε να κατονομαστεί. 

Η χθεσινή επίθεση σε τέμενος στο Κράισττσερτς, που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 49 ανθρώπους και την οποία η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική, είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί στη χώρα. 

Δύο ακόμη πρόσωπα βρίσκονται υπό κράτηση και η αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει την εμπλοκή τους στην επίθεση. Κανένας από τους συλληφθέντες δεν είχε ποινικό μητρώο, ούτε βρισκόταν σε καταλόγους στη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία με πρόσωπα που παρακολουθούσαν οι αρχές. 

Συνολικά 48 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις επιθέσεις. Ανάμεσά τους είναι δύο αγόρια, ηλικίας δύο και 13 ετών. Έντεκα από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου του Κράισττσερτς. 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top