Brexit: Συμβιβασμός στο «πάρα πέντε» για Τερέζα Μέι-Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Ώρα μηδέν για την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων

brexit

Σε συμβιβασμό της τελευταίας στιγμή κατέληξαν Τερέζα Μέι και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μόλις λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία και θα κρίνει την τύχη του Brexit.

Το βράδυ της Δευτέρας η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου διαβεβαίωσε ότι εξασφάλισε «νομικά δεσμευτικές» τροποποιήσεις της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεών της με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Brexit: «Μπορεί να μη φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση» λέει η Τερέζα Μέι

Τι προβλέπει ο συμβιβασμός στο «παρά πέντε»

Ότι το Λονδίνο θα έχει τη δυνατότητα να τερματίσει την εφαρμογή του λεγόμενου backstop, του μηχανισμού ασφαλείας, με σκοπό την αποτροπή των σκληρών συνόρων με την Ιρλανδία, σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ, εάν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση δεν ευοδωθούν.

Η νέα αυτή πρόνοια θα προστεθεί στη συμφωνία που τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων είχαν απορρίψει με συντριπτική πλειοψηφία τον Ιανουάριο.

Ώρα μηδέν για την ψηφοφορία

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων καλούνται να ψηφίσουν ξανά σήμερα, ενώ απομένουν πλέον λιγότερες από τρεις εβδομάδες ως την ημέρα που θεωρητικά το Brexit θα γίνει πραγματικότητα.

Το νέο κείμενο εγγυάται «ότι η ΕΕ δε θα μπορεί να ενεργήσει με σκοπό να εφαρμόσει το backstop επ' αόριστον», τόνισε η Μέι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με τον Γιούνκερ στο Στρασβούργο, όπου συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ακόμα, επέμεινε πως η όποια διευθέτηση αντικαταστήσει τον μηχανισμό ασφαλείας για τα σύνορα αποκλείεται εξ’ ορισμού να αποτελεί αντίγραφό του.

Γιούνκερ: «Δε θα υπάρξει τρίτη ευκαιρία»

Ο Γιούνκερ από την πλευρά του ανέφερε ότι ο συμβιβασμός των δύο πλευρών ξεκαθαρίζει πως το backstop δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση κι εξέφρασε αισιοδοξία για την έγκαιρη έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων, ώστε το ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ, όπως προβλέπεται βάσει της διαδικασίας του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, την 29η Μαρτίου.

Ωστόσο, προειδοποίησε πως αν ο εφαρμοστικός νόμος απορριφθεί ξανά «δε θα υπάρξει τρίτη ευκαιρία». «Δε θα υπάρξουν περαιτέρω ερμηνείες των ερμηνειών, ούτε περαιτέρω εγγυήσεις των εγγυήσεων».

Τι θα γίνει εάν η Μέι ηττηθεί και πάλι στην ψηφοφορία

Η Βουλή των Κοινοτήτων θα εξετάσει άλλες δύο προτάσεις, αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη, για το εάν το ΗΒ πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ,χωρίς συμφωνία, και για το εάν θα πρέπει να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top