«Ψηφιακός γκάνγκστερ» το Facebook

Έρευνα-καταπέλτης για την παραπληροφόρηση και τα fake news

facebook

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται για ακόμα μία φορά το Facebook.

Δύο περίπου χρόνια μετά το σκάνδαλο με το «Cambridge Analytica», το δημοφιλές μέσο χαρακτηρίζεται ως «ψηφιακός γκάνγκστερ», από την βρετανική κοινοβουλευτική Επιτροπή Ψηφιακού Πολιτισμού Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού.

Μετά από έρευνες δύο χρόνων για την παραπληροφόρηση και τα fake news, επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Facebook εσκεμμένα παραβίασε τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα και τον ανταγωνισμό και θα πρέπει, μαζί με άλλες μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες, να υπαχθεί σε έναν νέο ρυθμιστικό φορέα.

Σκάνδαλο μεγατόνων με το Facebook: Στο μάτι του κυκλώνα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων 50 εκατομμυρίων χρηστών

Ζούκερμπεργκ: Ενώπιον του Κογκρέσου μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica

Σύμφωνα με τον «Guardian», η καταδικαστική έκθεση κάνει ειδική αναφορά στον διευθύνοντα σύμβουλο της Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ για την αποτυχημένη, όπως τη χαρακτηρίζει, ηγεσία και την προσωπική ευθύνη.

Η Επιτροπή Ψηφιακών Μέσων, Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού του βρετανικού κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι οι τεχνολογικές εταιρίες αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές στο να σταματήσουν το βλαβερό περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους. Αυτό περιελάμβανε παραπληροφόρηση, απόπειρες από ξένες χώρες να επηρεάσουν εκλογές και κινδύνους για τα προσωπικά δεδομένα. 

«Χρειαζόμαστε μια ριζική αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στις πλατφόρμες και τους ανθρώπους», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ντάμιαν Κόλινς. 

Κήρυξε πτώχευση η «Cambridge Analytica»

«Τα δικαιώματα του πολίτη πρέπει να οριστούν, απαιτώντας από τις τεχνολογικές εταιρίες να συμμορφώνονται με ένα κώδικα δεοντολογίας  που έχει θεσπιστεί από το Κοινοβούλιο και τελεί υπό την εποπτεία ενός ανεξάρτητου ρυθμιστικού φορέα», δήλωσε. 

Το Facebook απέρριψε τον ισχυρισμό ότι είχε παραβιάσει τους νόμους για προσωπικά δεδομένα και ανταγωνισμό και δήλωσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της επιτροπής για τις ψευδείς ειδήσεις και την ακεραιότητα των εκλογών. 

«Είμαστε ανοικτοί στη ουσιαστική ρύθμιση και στηρίζουμε τις συστάσεις της επιτροπής για μεταρρύθμιση της εκλογικής 
προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων την εξουσιοδότηση για κάθε πολιτική διαφήμιση, ενώ επενδύει στον εντοπισμό του υβριστικού περιεχομένου. Ενώ μένουν ακόμα πολλά να γίνουν, δεν είμαστε η ίδια εταιρία που ήμασταν πριν από ένα χρόνο», δήλωσε ο Πάλαντ. 

Σύμφωνα με την επιτροπή, εντοπίστηκαν σοβαρές απειλές στην κοινωνία από την κυριαρχία εταιριών όπως η Facebook --στην οποία ανήκουν επίσης οι εφαρμογές WhatsApp και Instagram-- η Google και η Twitter. Η δημοκρατία κινδυνεύει από την κακόβουλη και ανελέητη στοχοποίηση των πολιτών, με παραπληροφόρηση και προσωποποιημένες διαφημίσεις από μη αναγνωρίσιμες πηγές, ανακοίνωσαν τα μέλη της επιτροπής, και οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν καταφέρνουν να ενεργήσουν κατά του επιζήμιου περιεχομένου και να σεβαστούν την ιδιωτικότητα των χρηστών. Εταιρίες όπως η Facebook χρησιμοποιούν επίσης το μέγεθός τους για να εκφοβίσουν μικρότερες εταιρίες που βασίζονται στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να προσεγγίσουν τους πελάτες τους, σύμφωνα με την επιτροπή. 


 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top