Συλλέγουν δεδομένα παιδιών μέσω game apps - Τι να προσέξουν οι γονείς

Καταγράφουν ακόμα και την ακριβή τους τοποθεσία

Δεδομένα παιδιών game apps

Τα δεδομένα των παιδιών συλλέγουν μέσω game apps εταιρίες αλλά και κολοσσοί, παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία που προστατεύει την ιδιωτική ζωή των ανηλίκων.

Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ της, η δημοσιογράφος Jennifer Valentino των «New York Times».

Αφορμή, στάθηκε η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε δικαστής της αμερικανικής πολιτείας του New Mexico.

Σε αυτή, αναφέρεται ότι εταιρίες εταιρίες διαδικτυακής διαφήμισης ιδιοκτησίας των Google και Twitter, παραβιάζουν τη νομοθεσία που προστατεύει την ιδιωτική ζωή των ανηλίκων.

Όλα ξεκίνησαν έπειτα από καταγγελίες γονέων, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι φαινομενικά ανώδυνα παιδικά παιχνίδια συνέλεγαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όπως η ακριβής τοποθεσία χρήστη, και τα προωθούσαν σε εταιρίες ιντερνετικών διαφημίσεων.

Εκτός πάντως από τις μικρές εταιρίες, η εν λόγω μήνυση στρέφεται και κατά κολοσσών όπως η Google και το Twitter:

«Η google γνωρίζει ότι οι εταιρίες παρακολουθούν παράνομα την ψηφιακή δραστηριότητα παιδιών, δηλώνοντας ψευδώς ότι οι εφαρμογές είναι ασφαλείς για τα παιδιά», αναφέρει χαρακτηριστικά η μήνυση.

Οι μήνυση κατατέθηκε κατά των δημιουργών του παιχνιδιού Fun Kid Racing αναφέροντας ότι είχαν παραβιάσει την ομοσπονδιακή νομοθεσία που προστατεύει την ιδιωτική ζωή των παιδιών κάτω των 13 ετών από «θηρευτές», χάκερς και χειριστικούς marketers.

Ανάλυση των «New York Times», αναφέρει πως υπάρχουν και άλλα apps για παιδιά που επίσης συλλέγουν δεδομένα.

Στην Αμερική, η ομοσπονδιακή νομοθεσία δεν ασχολείται εκτενώς με την προστασία των ενηλίκων στο διαδίκτυο. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με την προστασία των ανηλίκων, καθώς υπάρχει μέριμνα από τους αμερικανούς νομοθέτες με σχετικό νόμο που δεν επιτρέπει σε εταιρίες να καταγράφουν τη γεωγραφική θέση ανηλίκων, για την προώθηση διαφημίσεων. 

Επίσης, οι εκάστοτε εταιρίες δε δικαιούνται να συλλέγουν στοιχεία αν δεν έχουν εξασφαλίσει την άδεια των γονέων των ανηλίκων.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top