Εκλογές Σουηδία: Πρώτοι οι σοσιαλδημοκράτες

Ενισχυμένη βγήκε και η ακροδεξιά

Στις εκλογές που έγιναν χθες στη Σουηδία την πρωτιά κέρδισε η κεντροαριστερή συμμαχία, αλλά ενισχυμένη βγήκε και η ακροδεξιά. Συγκεκριμένα, το κόμμα που πήρε την πρωτιά είναι οι «Σουηδοί Δημοκράτες», ένα κόμμα με νεοφασιστικές και ρατσιστικές καταβολές. 

Ο ηγέτης του κόμματος Τζίμι Άκερσον πανηγύρισε το σχεδόν 18% που πήρε αν και οι δημοσκοπήσεις του έδιναν ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό έως και πάνω από 25%. Σε ό, τι αφορά τη νέα κυβέρνηση της χώρα το επικρατέστερο σενάριο είναι τελικά να σχηματιστεί σχήμα συνεργασίας μεταξύ κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς, καθώς οι δύο παρατάξεις συγκέντρωσαν τη συντριπτική πλειοψηφία των εκλογέων, δηλαδή πήραν ποσοστά από 40% και άνω η καθεμία. 

Το βέβαιο πάντως είναι ότι ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν δεν θα συνεχίσει στη θέση του. Την παραίτησή του έχει ζητήσει ήδη ο Ουλφ Κριστερσόν, ηγέτης της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης έως σήμερα.

 

Η Μόσχα καταγγέλλει τις ΗΠΑ για ρήψη απαγορευμένων βομβών στη Συρία. 

Η Μόσχα καταγγέλλει ότι δύο αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F- 15 έριξαν βόμβες λευκού φωσφόρου πάνω απ’ τη συριακή επαρχία Ντέιρ ελ-Ζορ το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου. Στόχος των αεροπορικών επιδρομών σύμφωνα με τους Ρώσους ήταν το χωριό Χαντζίν, στο οποίο προκλήθηκαν πυρκαγιές από τη ρίψη των βομβών.

Η Ρωσία καταγγέλλει τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους βομβαρδισμούς με βόμβες λευκού φωσφόρου, η χρήση των οποίων εναντίον στρατιωτικών στόχων ανάμεσα σε άμαχους απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.


Στη Συρία συνετρίβη μικρό αεροσκάφος 

Συνολικά 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή όταν μικρό αεροσκάφος που εκτελούσε πτήση από την πρωτεύουσα Τζούμπα κατέπεσε σε λίμνη στο κεντρικό τμήμα του Νότιου Σουδάν. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 23 άνθρωποι, 4 όμως, επέζησαν, μεταξύ τους και 2 παιδιά.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top