Μάχη ψαράδων με καπνογόνα και πέτρες - Αυτή τη φορά... όχι στο Αιγαίο

Στο Αιγαίο «η μάχη της Τσιπούρας», στη Μάγχη... «η μάχη των Χτενιών»

"Μάχη" για τα ψάρια… στα διεθνή χωρικά ύδατα γίνεται εδώ και χρόνια. Αν νομίζετε όμως ότι μόνο στο Αιγαίο γίνεται η «μάχη της Τσιπούρας», μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας δηλαδή, κάνετε λάθος. Στη θαλάσσια περιοχή της Μάγχης,  Άγγλοι και Γάλλοι ψαράδες μάχονται χρόνια τώρα... για τα χτένια!

Επεισόδιο στη Λέρο με Τούρκους ψαράδες: Πυροβόλησαν εναντίον Ελλήνων αλιέων

«Ναυμαχία» σημειώθηκε μεταξύ Γάλλων και Άγγλων ψαράδων το βράδυ της Δευτέρας στη Μάγχη. Η αιτία που πυροδότησε τη διένεξη, με τους Γάλλους να κάνουν την αρχή… είναι τα χτένια!

Οι Γάλλοι άρχισαν να ρίχνουν πέτρες και καπνογόνα, καθώς κατηγορούν τα βρετανικά σκάφη για υπεραλιεία και υποστηρίζουν πως με τις τακτικές που χρησιμοποιούν οι Άγγλοι θα αφανιστεί ο πληθυσμός χτενιών στην περιοχή. 

Τα χτένια είναι ο βασικός πόρος εσόδων των κατοίκων της Νορμανδίας και γι’ αυτό τον λόγο 35 γαλλικά σκάφη συγκεντρώθηκαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας και «επιτέθηκαν» στα αντίστοιχα βρετανικά.

Από την πλευρά τους, οι Άγγλοι ψαράδες, αν βγαίνουν στα ανοιχτά με μικρά σκάφη, όπως και έγινε, έχουν νόμιμη άδεια αλιείας για τη συγκεκριμένη περιοχή και ζητούν από την κυβέρνησή τους να τους προστατέψει.

Πάντως οι «ναυμαχίες» στη Μάγχη είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, καθώς τα τελευταία 15 χρόνια μαίνεται «πόλεμος» μεταξύ των ψαράδων των δύο χωρών για τα πολύτιμα χτένια. Τα πέντε τελευταία χρόνια έχουν θεσπιστεί συμφωνίες, αλλά ούτε αυτό φαίνεται να είναι αρκετό για την ομαλή διεξαγωγή της αλιείας στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Αυγούστου σημειώθηκε σοβαρό επεισόδιο μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων ψαράδων, κοντά στο νησάκι Καλαπόδι, 300 μέτρα από τις ακτές της Λέρου. Οι Έλληνες ψαράδες είχαν αφήσει αλιευτικά εργαλεία κοντά στο νησάκι, όταν τους προσέγγισαν τουρκικά καΐκια. Τότε ζήτησαν από τους Τούρκους ψαράδες να αποχωρήσουν, ωστόσο εκείνοι τους απείλησαν και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους κατά ριπάς. Οι Έλληνες αλιείς αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή και ειδοποίησαν το Λιμενικό, που βρέθηκε επιτόπου με δύο σκάφη. Όταν έφτασε εκεί, τα τουρκικά αλιευτικά ήδη είχαν ξεκινήσει να κινούνται προς τα διεθνή ύδατα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top