Αγγίζει τους 50 βαθμούς η θερμοκρασία σε Πορτογαλία-Ισπανία!

Δημοσιογράφος έψησε… αβγό σε καπό αυτοκινήτου

Ψήνει αβγό στο καπό αυτοκινήτου

«Λιώνει» μεγάλο τμήμα της Ευρώπης από τις υψηλές θερμοκρασίες με τις θερμοκρασίες να καταγράφουν  ρεκόρ σε περιοχές της Πορτογαλίας την Παρασκευή, με  τον υδράργυρο να αναμένεται να «σκαρφαλώσει» κι άλλο σήμερα. 

Οι επίσημοι αριθμοί έδειξαν ότι οι θερμοκρασίες έφτασαν στους 45 βαθμούς Κελσίου  εκεί, αλλά δημοσιογράφος της Daily Mai κατέγραψε θερμοκρασία 50 βαθμών  στο νότο της χώρας με ένα χειροκίνητο θερμόμετρο.

Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται και στη γειτονική Ισπανία όπου  ένας εργάτης σε οδικά έργα πέθανε στην ηλικία των 40 ετών, ενώ προηγήθηκε ο θάνατος ενός  78χρονου  που επίσης αποδίδεται στον καύσωνα.   

Πολλοί κατέκλυσαν χθες τις ακτές της Πορτογαλίας για να ξεφύγουν από τις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ σε διάφορα μέρη της περιοχής του νότιου Alentejo είχε προβλεφθεί να φθάσει ο υδράργυρος στους 47 βαθμούς Κελσίου με τους κατοίκους να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω από τα σπίτια μέχρι το ηλιοβασίλεμα.   

Την Πέμπτη, η πιο ζεστή θερμοκρασία στην Ιβηρική Χερσόνησο ήταν  στους 45,7 βαθμούς  στη Mora της Πορτογαλίας, λίγα μίλια βόρεια της Beja, σύμφωνα με τη μετεωρολογική οργάνωση IPMA της χώρας.

Την Παρασκευή η θερμοκρασία στη Beja ήταν στους 43.1C, μόλις δύο βαθμούς πιο δροσερή από την υψηλότερη θερμοκρασία για ολόκληρη τη χώρα.

Μάλιστα, δημοσιογράφος της Daily Mail Laura Connor δοκίμασε να ψήσει… αβγό σε καπό αυτοκινήτου! Και όπως έγραψε,  «το ράγισμα του κρόκου στο καυτό καπό από το κάψιμο ήταν σαν να το ρίχνουμε σε ένα ζεστό τηγάνι».

Το κύμα καύσωνα στην Ιβηρική, λόγω του θερμού αέρα από τη Βόρεια Αφρική, είναι το πιο σοβαρό από το 2003, ενώ οι κυβερνήσεις των δύο κρατών έχουν  θέσει  τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε επιφυλακή για δασικές πυρκαγιές.

Ο μετεωρολόγος του Met Office Becky Mitchell δήλωσε: "Υπάρχει ζέστη σε ευρύτερες περιοχές σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή, αλλά η διαφορά στην Ισπανία και την Πορτογαλία είναι ότι δέχονται σε πολύ θερμά κύματα αέρα από όλη τη Βόρεια Αφρική και  έτσι οι θερμοκρασίες φτάνουν σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα». 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top