«Φανταστική η συνάντηση με τον Κιμ» είπε ο Τραμπ – Η συμφωνία που υπέγραψαν

Το ιστορικό τετ α τετ 41 λεπτών του Προέδρου των ΗΠΑ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας

Πρώτη δημοσίευση: 07:19

 

Ιστορία γράφτηκε σήμερα στη Σιγκαπούρη, όπου για πρώτη φορά εδώ και χρόνια ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνάντησε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν και υπέγραψαν συμφωνία για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Πιονγιάνγκ.

Οι δύο ηγέτες βάδισαν από αντίθετες κατευθύνσεις και συναντήθηκαν στο κόκκινο χαλί, έχοντας πίσω τους τις σημαίες των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας. Εκεί αντάλλαξαν μια θερμή χειραψία 12 δευτερολέπτων, στάθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλο για τα απαραίτητα φωτογραφικά καρέ και αφού ο Τραμπ έδωσε ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη του Κιμ περπάτησαν μαζί στον διάδρομο του ξενοδοχείου Capella για την ιστορική συζήτηση, η οποία διήρκησε 41 λεπτά, παρουσία μόνο των δύο ηγετών και των διερμηνέων τους.

«Θα αποκτήσουμε μια εξαίρετη σχέση, δεν έχω καμιά αμφιβολία», είπε ο Τραμπ, ενώ ο Κιμ από την πλευρά του τόνισε πως «οι παλιές πρακτικές και οι παλιές προκαταλήψεις ήγειραν πολλά εμπόδια, αλλά τα ξεπεράσαμε όλα και βρισκόμαστε εδώ σήμερα».

Οι δύο ηγέτες με καθυστέρηση 20 λεπτών παρακάθησαν σε γεύμα εργασίας με τις αντιπροσωπείες τους.

«ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΜ»

 

«Ήταν στ' αλήθεια μια φανταστική συνάντηση η οποία εκτυλίχθηκε καλύτερα απ' ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί οποιοσδήποτε», είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους έπειτα από το γεύμα εργασίας που είχαν οι ηγέτες και κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων των δύο κρατών.

ΔΙΜΕΡΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΗΓΕΤΕΣ

 

Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να παράσχουν «εγγυήσεις ασφαλείας» και η Βόρεια Κορέα δεσμεύεται ως προς την αρχή «της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου» στο κοινό κείμενο που υπέγραψαν οι Ντόναλντ Τραμπ Και Κιμ Γιονγκ-Ουν.

 

Σύμφωνα με το BBC τα τέσσερα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι τα εξής:

  • ΗΠΑ και ΛΔΒΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας) δεσμεύονται να βάλουν σε νέα βάση τις διμερείς τους σχέσεις σύμφωνα με την επιθυμία των λαών των δύο κρατών για ειρήνη και ευημερία.
  • ΗΠΑ και ΛΔΒΚ θα καταβάλουν κοινές προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης, σταθερής ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο.
  • Επιβεβαιώνοντας τη διακήρυξη του Πανμουντζόν (αναφορά στη συνάντηση Κιμ-Μουν Τζάε Ιν στη μεθόριο των Βόρειας και Νότιας Κορέας) της 27ης Απριλίου, η ΛΔΒΚ δεσμεύεται να εργαστεί προς την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.
  • ΗΠΑ και ΛΔΒΔ δεσμεύονται για την ανάκτηση των σορών των αιχμαλώτων πολέμου και των πεσόντων περιλαμβανομένου και του άμεσου επαναπατρισμού όσων έχουν ήδη ταυτοποιηθεί.
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΓΕΥΜΑΤΟΣ

 

Το μενού του γεύματος περιελάμβανε για ορεκτικά κοκτέιλ γαρίδας με σαλάτα αβοκάντο, πράσινο μάνγκο kerabu κι ένα κορεατικό γεμιστό αγγούρι.

Ακολούθησε ένα πιάτο με μοσχαρίσια παϊδάκια, γλυκόξινο τραγανό χοιρινό με τηγανιτό ρύζι Γιανγκτζού ή daegu jorim, κορεατικό πιάτο με ψάρι και σάλτσα σόγιας.

Για επιδόρπιο σερβιρίστηκε τάρτα με μαύρη σοκολάτα, παγωτό βανίλια ή tropezienne (γλυκό με κρέμα ζαχαροπλαστικής).

Όσον αφορά στις στιλιστικές προτιμήσεις των δύο ανδρών, ο ηγέτης της Βόρειας Κορεάς επέλεξε ένα μαύρο κοστούμι Μάο, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ ένα σκούρο μπλε κοστούμι, το οποίο συνδύασε με κόκκινη γραβάτα.

Λίγο πριν την ιστορική συνάντηση, ο Ντόναλντ Τραμπ, μέσω Twitter είχε εκφράσει την πεποίθησή του ότι η σύνοδος αυτή προσφέρει μια ευκαιρία για ένα «υπέροχο αποτέλεσμα για τη Βόρεια Κορέα και όλον τον κόσμο».

Οι δύο άνδρες, προερχόμενοι από πολύ διαφορετικά περιβάλλοντα, με εντελώς διαφορετικό στιλ, με μεγάλη ηλικιακή διαφορά θα αποπειραθούν να συνάψουν μια συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, μόλις μερικούς μήνες αφότου αντάλλασσαν απειλές πολέμου και προσωπικές προσβολές.

«Αν εργαστούμε μαζί, θα το λύσουμε», είπε ο Τραμπ στον Κιμ καθώς οι διμερείς συνομιλίες πέρναγαν σε πιο ευρεία σύνθεση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top