Έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο προκάλεσε η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον Καναδά, το Μεξικό και την ΕΕ, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων και σειρά αντιποίνων από τις εμπλεκόμενες χώρες.
Ο Τραμπ είχε δώσει διορία έως σήμερα 1η Ιουνίου στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε κινήσεις που θα τον έκαναν να κάνει πίσω στην απόφασή του, όμως κάτι τέτοιο δε συνέβη κι έτσι προχώρησε από σήμερα στην επιβολή δασμών.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, από σήμερα τα μεσάνυχτα (07:00 ώρα Ελλάδος) επιβάλλονται δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό
«Προσβλέπουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τόσο με τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία πλευρά, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη, επειδή υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία πρέπει επίσης να επιλύσουμε», δήλωσε.
Αντίποινα από Μεξικό
Ισοδύναμα αντίποινα στον χάλυβα και στα αγροτικά προϊόντα των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων ανακοίνωσε αμέσως μετά την εφαρμογή της απόφασης, το υπουργείο Οικονομικών του Μεξικού, τονίζοντας ότι τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι η κυβέρνηση των ΗΠΑ να εξαλείψει τους δασμούς της.
«Το Μεξικό θα επιβάλει αντίστοιχα μέτρα σε διάφορα προϊόντα, όπως σε ορισμένα είδη χάλυβα, σε φρούτα και τυριά. Οι δασμοί αυτοί θα ισχύουν για όσο διάστημα η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποσύρει τους δασμούς που επέβαλε», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.
Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό για το θέμα αυτό.
Το Μεξικό είναι ο κυριότερος αγοραστής αμερικανικού αλουμινίου και ο δεύτερος χάλυβα.
Τριντό: «Κάποια στιγμή θα επικρατήσει η κοινή λογική»
Έντονα επικριτικός στην απόφαση Τραμπ ήταν ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.
Όπως είπε ο Καναδάς εδώ και 150 χρόνια υπήρξε ο πιο σταθερό σύμμαχος των ΗΠΑ. Χαρακτήρισε απαράδεκτους τους δασμούς και τόνισε ότι κάποια στιγμή η κοινή λογική θα επικρατήσει, αλλά αυτό δε φαίνεται να είναι εφικτό με τη σημερινή αμερικανική κυβέρνηση.
Στον ΠΟΕ θα προσφύγει η Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη σειρά της ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της απόφασης των ΗΠΑ.
«Οι ΗΠΑ επιδίωξαν να χρησιμοποιήσουν την απειλή εμπορικών περιορισμών ως μοχλό πίεσης προκειμένου να εξασφαλίσουν παραχωρήσεις από την ΕΕ. Δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε μπίζνες και οπωσδήποτε δεν είναι μεταξύ πολύχρονων εταίρων, φίλων και συμμάχων», είπε η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ και πρόσθεσε:
«Τώρα που έχουμε σαφήνεια, η απόκριση της ΕΕ θα είναι ανάλογη και σύμφωνη με τους κανόνες του ΠΟΕ. Θα προσφύγουμε τώρα για την επίλυση των διαφορών αφού αυτά τα μέτρα αντίκεινται σαφώς στους συμφωνημένους διεθνείς κανόνες. Θα επιβάλουμε επίσης αντισταθμιστικά μέτρα και θα κάνουμε όλα τα αναγκαία βήματα για να προστατεύσουμε την αγορά της ΕΕ από την αλλαγή κατεύθυνσης του εμπορίου που προκαλείται από αυτούς τους περιορισμούς των ΗΠΑ».
Γιούνκερ: Είναι μια άσχημη ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο
«Είναι μια άσχημη ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο» δήλωσε με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στις Βρυξέλλες.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μείνει άπραγη. Αυτό που εκείνοι μπορούν να κάνουν, εμείς είμαστε ικανοί να κάνουμε ακριβώς το ίδιο. Επομένως, αμέσως θα προσφύγουμε στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου για την επίλυση της διένεξης και θα ανακοινώσουμε αντίμετρα εντός των επόμενων ωρών. Είναι απόλυτα απαράδεκτο το γεγονός ότι η μια χώρα επιβάλλει μονομερώς μέτρα όταν έχει να κάνει με το παγκόσμιο εμπόριο», συνέχισε.
Μακρόν: Παράνομη η απόφαση Τραμπ
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «παράνομη» την απόφαση του Τραμπ και εξέφρασε τη λύπη του, καθώς όπως είπε η απόφαση αυτή κλείνει την πόρτα για άλλες συνομιλίες με την Ουάσιγκτον.
Αντίδραση και από τη Γερμανία
Έντονη ήταν και η αντίδραση του Βερολίνου με την γερμανική κυβέρνηση να τονίζει πως η απάντηση στο σύνθημα του Τραμπ «Πρώτα η Αμερική» θα είναι το «Ευρώπη ενωμένη».
Η Ένωση Βιομηχανιών Χάλυβα της Γερμανίας απάντησε ότι το επιχείρημα που χρησιμοποίησε η αμερικανική κυβέρνηση για να αιτιολογήσει την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα επικαλούμενη ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια είναι «τερατώδες».
«Τα αμερικανικά μέτρα είναι μια παρέμβαση υπέρ του προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο και αντίκεινται στις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ο ισχυρισμός των ΗΠΑ ότι οι εισαγωγές από την ΕΕ συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια είναι τερατώδης», επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση της Wirtschaftsvereinigung Stahl.
Λαγκάρντ: «Θα την πληρώσουν οι φτωχοί»
«Οι φτωχότεροι είναι εκείνοι που κινδυνεύουν να πληγούν περισσότερο από έναν εμπορικό πόλεμο», προειδοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον ότι θα επιβάλει άμεσα δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μεξικό και τον Καναδά.
«Σε τελική ανάλυση, αν διαταραχθεί το διεθνές εμπόριο, αν το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των οικονομικών παραγόντων μειωθεί σημαντικά, αυτοί που θα υποφέρουν περισσότερο είναι οι φτωχότεροι, καθώς εκείνοι είναι που αγοράζουν καταναλωτικά είδη σε χαμηλές τιμές» είπε η Κ. Λαγκάρντ.
Moody’s: «Οι δασμοί θα βλάψουν την οικονομία των ΗΠΑ»
«Η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και το Μεξικό, μπορεί να δώσει ώθηση σε ορισμένα εγχώρια προϊόντα μετάλλου, αλλά πιθανότατα θα βλάψει την αμερικανική οικονομία», προειδοποίησε τέλος ο οίκος αξιολόγησης Moody's.
«Οι δασμοί θα αυξήσουν το κόστος εισαγωγής για μια σειρά κατασκευαστών, πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών και μπορεί να προκαλέσουν ανταποδοτικά μέτρα που θα πλήξουν ορισμένους εξαγωγείς» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Moody's, Άτσι Σεθ.
Δείτε το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του STAR
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.