Ρωσικός πύραυλος κατέρριψε τελικά το αεροσκάφος της Malaysia Airlines

Διεθνής Ομάδα Ερευνών κατέληξε ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από ρωσική βάση

Αδιάσειστα στοιχεία υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή της διεθνής επιτροπή ερευνητών που αποδεικνύουν ότι το αεροσκάφος της Malaysia Airlines που συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία το 2014 καταρρίφθηκε από ρωσικό πύραυλο.

 Το Boeing 777 εκτελούσε την πτήση MH17 και είχε απογειωθεί από το Άμστερνταμ με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ. Περνώντας πάνω από μια εμπόλεμη ζώνη στην ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου 2014 καταρρίφθηκε από ρωσικό πύραυλο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 298 άνθρωποι που βρίσκονταν σε αυτό.

Το 2016 ερευνητές που ασχολούνταν με την διαλεύκανση των συνθηκών της αεροπορικής τραγωδίας ανακοίνωσαν ότι είχαν στοιχεία ότι ένα ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων τύπου BUK πέρασε τα σύνορα στην Ουκρανία και επέστρεψε στο ρωσικό έδαφος όταν το αεροπλάνο συνετρίβη.

Την Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Χάγη, η διεθνής ομάδα που έχει αναλάβει την έρευνα για την τραγωδία παρουσίασε φωτογραφίες και βίντεο που αποδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων ευθύνεται για την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Υποστήριξαν επίσης ότι έχουν νόμιμα και αδιάσειστα στοιχεία που στέκονται στο δικαστήριο και αποδεικνύουν ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από την 53η αντιαεροπορική βάση στο Κουρσκ της δυτικής Ρωσίας.

Για πρώτη φορά οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι ο ρωσικός στρατός ευθύνεται για την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, αν και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στο περιστατικό.

Μάλιστα τα ρωσικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν διάφορα σενάρια συνομωσίας, βάσει των οποίων υπεύθυνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους ήταν η Ουκρανία. Η Ρωσία άλλωστε άσκησε βέτο στον ΟΗΕ ώστε να εμποδίσει τη διεξαγωγή δίκης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δήλωσε ότι βρίσκεται στην τελευταία φάση των ερευνών, αλλά δε διευκρίνισε πότε θα είναι έτοιμος για το κατηγορητήριο. Δύο χρόνια πριν οι εισαγγελικές αρχές είχαν πει ότι περίπου 100 άνθρωποι είναι ύποπτοι για έμμεση ή άμεση συμμετοχή στην κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines.

Την Πέμπτη, ο εισαγγελέας δήλωσε ότι ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί αρκετά, αλλά αρνήθηκε να ονομάσει τους υπόπτους, τονίζοντας ότι και άλλα στοιχεία θα κρατηθούν απόρρητα μέχρι τη δίκη.

Οι ερευνητές ζήτησαν πληροφορίες από τις ρωσικές αρχές για την 53η αντιαεροπορική βάση, αλλά δεν βρήκαν ανταπόκριση.

Κάλεσαν μάλιστα όποιον γνωρίζει το οτιδήποτε να προσέλθει στις αρχές με τα στοιχεία, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.

Η Ρωσία επανειλημμένα έχει αρνηθεί ενεργή στρατιωτική δράση στην ανατολική Ουκρανία, αν και υπάρχουν στοιχεία γι’ αυτό. Εβδομάδες πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines αποσχιστικές δυνάμεις είχαν καταρρίψει πολλά ουκρανικά στρατιωτικά αεροσκάφη στην ανατολική Ουκρανία.

Αυτή την εβδομάδα τέλος συγγενείς των θυμάτων έστειλαν ανοιχτή επιστολή στη Μόσχα εν όψει του Μουντιάλ, ζητώντας να αποκαλυφθεί η αλήθεια, ώστε να δικαιωθεί η μνήμη των νεκρών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top