Show Ερντογάν στο Λονδίνο! Εκδηλώσεις λατρείας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Θα συναντηθεί με την Τερέζα Μέι και τη Βασίλισσα Ελισάβετ

Στο Λονδίνο έφτασε την Κυριακή ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της επίσημης τριήμερης επίσκεψής του εκεί.

Ο Τούρκος πρόεδρος αύριο, Τρίτη θα συναντηθεί με τη Βασίλισσα Ελισάβετ και την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, με την οποία θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου αργά το απόγευμα. Ο ίδιος έσπευσε να χαρακτηρίσει τη Βρετανία «σύμμαχο στρατηγικής σημασίας, πολύτιμη και αξιόπιστη». Τη Δευτέρα θα εκφωνήσει μια ομιλία ενώπιον του συνεδρίου του λονδρέζικου think-tank «Chatham House».

Βασικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών του θα είναι γεωπολιτικά και οικονομικά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ, το θέμα της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, αλλά και η μάχη κατά της τρομοκρατίας.

«Η Βρετανία είναι μια στρατηγικής σημασίας σύμμαχος, την οποία κρίνουμε πολύτιμη και αξιόπιστη», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια σύντομη ομιλία που εκφώνησε στο Forum Tatlidil, στο Ρέντινγκ, δυτικά του Λονδίνου, παρουσία επιχειρηματιών και επενδυτών των δύο χωρών και πρόσθεσε:

«Θεωρώ την εταιρική σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Βρετανίας απαραίτητη».

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν επίσης η ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών ενόψει και του Brexit.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε επιπλέον με τη Βρετανία μετά το Brexit, σε όλους τους τομείς», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Το 2017 οι διμερείς συναλλαγές μεταξύ Τουρκίας - Βρετανίας ανέρχονταν σε 14 δισεκατομμύρια λίρες (15,8 δισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας.

«Πιστεύω ότι οι δυνατότητες των δύο χωρών μας υπερβαίνουν αυτόν τον αριθμό», τόνισε ο Ερντογάν.

Έντονες όμως είναι οι αντιδράσεις στη Μεγάλη Βρετανία για την επίσκεψη Ερντογάν.

«Υπό το πρόσχημα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι τουρκικές αρχές έχουν εσκεμμένα επιδοθεί στο να γκρεμίσουν την κοινωνία των πολιτών, οδηγώντας στη φυλακή τους προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημιουργώντας ένα αποπνικτικό κλίμα τρόμου», κατήγγειλε η Κέιτ Άλεν, η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βρετανία, απευθύνοντας έκκληση στην Τερέζα Μέι να θέσει τα ανθρώπινα δικαιώματα ως «προτεραιότητα» στις συνομιλίες της με τον Τούρκο πρόεδρο.

Πολλές οργανώσεις που μάχονται για τις θεμελιώδεις ελευθερίες ή αντιπροσωπεύουν τους κουρδικούς πληθυσμούς κάλεσαν σε διαδηλώσεις στο περιθώριο της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου.

Την Τρίτη οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, η Index on Censorship και η International Freedom of Expression Exchange οργανώνουν συγκέντρωση στο Λονδίνο υπέρ της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top