Χαβάη: Η λάβα του ηφαιστείου απειλεί εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Μαζικές εκκενώσεις στην περιοχή λόγω εξαιρετικά εύφλεκτων χημικών υλικών

Σε κατάσταση συναγερμού είναι εδώ και μια εβδομάδα η Χαβάη, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κιλαουέα.

Η ορμητική λάβα του ηφαιστείου πλέον απειλεί εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ δεν αποκλείεται οι Αρχές να προχωρήσουν σε μαζικές εκκενώσεις.

Οι Αρχές στη Χαβάη απομακρύνουν δεκάδες χιλιάδες λίτρα εξαιρετικά εύφλεκτων χημικών υλικών, που θα μπορούσαν να βρεθούν στο μονοπάτι της λάβας, ωστόσο ακόμα και αυτό ίσως να μην είναι αρκετό.

Όπως προειδοποίησε ο Κυβερνήτης της Πολιτείας, Ντέιβιντ Άιγκε, οι εκρήξεις από το ηφαίστειο Κιλαουέα είναι σφοδρότερης ισχύος.

Την Τετάρτη, άνοιξε μια νέα ρωγμή στο έδαφος, σε απόσταση 0,8 χιλιομέτρων από το γεωθερμικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο  κυβερνήτης της Χαβάης συγκρότησε εκτάκτως μια ομάδα επέμβασης προκειμένου να απομακρύνει το πεντάνιο που χρησιμοποιείται στις τουρμπίνες του εργοστασίου.

Ο ίδιος επικαλέστηκε εκτιμήσεις ότι εάν το υγρό αναφλεγεί, η επακόλουθη έκρηξη θα μπορούσε να γίνει αισθητή σε ακτίνα έως και 1,6 χιλιομέτρων.

Το εργοστάσιο Puna Geothermal Venture βρίσκεται στα όρια της κατοικημένης περιοχής Λεϊλάνι Εστέιτς στο Μπιγκ Άιλαντ της Χαβάης, όπου η λάβα που εκλύεται από τις 15 ηφαιστιακές ρωγμές έχει έως σήμερα καταστρέψει 36 κτίρια, τα περισσότερα κατοικίες, και έχει αναγκάσει τουλάχιστον 2.000 κατοίκους να εκκενώσουν τις εστίες τους.

«Καθώς νέες ρωγμές σχηματίζονται και επιτείνεται η έκθεση σε τοξικά αέρια, το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης κλίμακας εκκένωσης αυξάνεται» τόνισε ο κυβερνήτης της Χαβάης σε ένα tweet που έστειλε χθες το βράδυ.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top