Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση ότι δε θα απονεμηθεί το «Νόμπελ Λογοτεχνίας» για το 2018 λόγω σεξουαλικού σκανδάλου στη Σουηδική Ακαδημία.
Το σκάνδαλο αυτό είναι το μεγαλύτερο στα χρονικά του βραβείου από τη μέρα που απονεμήθηκε για πρώτη φορά, το 1901.
Αιτία της ακύρωσης του «Νόμπελ Λογοτεχνίας» για το 2018 είναι η εμπλοκή του συζύγου μέλους της επιτροπής σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης.
Εκτός από τη γυναίκα της οποίας ο σύζυγος εμπλέκεται στο σκάνδαλο, παραιτήθηκαν και άλλα μέλη της επιτροπής.
Η Σουηδική Ακαδημία αναφέρει ότι ο νικητής του «Νόμπελ Λογοτεχνίας» για το 2018 θα ανακοινωθεί μαζί με τον νικητή του βραβείου για το 2019.
Όσο για τους λόγους αυτής της απόφασης; Αναφέρει ότι το έκανε εξαιτίας της έλλειψης εμπιστοσύνης στην Ακαδημία.
Κάποια από τα μέλη της πάντως δε συμφωνούν με αυτή την απόφαση και αναφέρουν ότι το βραβείο θα έπρεπε να απονεμηθεί κανονικά ώστε να προστατευτεί η παράδοση.
Κάποιοι άλλοι, ισχυρίζονται ότι η Ακαδημία μετά τη «βόμβα» που έσκασε, δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει το βραβείο για το «Νόμπελ Λογοτεχνίας».
Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος αυτής της απόφασης, αρκεί να αναφέρουμε πως εκτός από τα 6 χρόνια των Παγκοσμίων Πολέμων, άλλη μια μόνο χρονιά δεν απονεμήθηκε το «Νόμπελ Λογοτεχνίας». Ήταν το 1935 καθώς δεν είχε βρεθεί «αξιόλογος νικητής».
Τα προβλήματα για την Ακαδημία ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο Γάλλος φωτογράφος Jean-Claude Arnault που «έτρεχε» ένα πολιτισμικό project με χρηματοδότηση από τη Σουηδική Ακαδημία, κατηγορήθηκε από 18 γυναίκες για σεξουαλική κακοποίηση.
Πολλά από τα περιστατικά φέρονται να έγιναν μέσα σε ιδιοκτησίες της Σουηδικής Ακαδημίας. Ο Arnault αρνείτο εξαρχής αυτούς τους ισχυρισμούς.
Η οργάνωση στη συνέχεια ψήφισε υπέρ του να απομακρυνθεί η σύζυγος του Arnault, ποιήτρια και συγγραφέας Katarina Frostenson, από την επιτροπή.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με κατηγορίες σύγκρουσης συμφερόντων αλλά και διαρροής των ονομάτων των νικητών, δίχασε την Ακαδημία.
Αυτό που ακολούθησε ήταν ένα κύμα παραιτήσεων. Πρώτα παραιτήθηκε η σύζυγος του Arnault, Katarina Frostenson, και στη συνέχεια η επικεφαλής της Ακαδημίας, καθηγήτρια Sara Danius.
Πλέον, μόνο 11 μέλη έχουν παραμείνει στη θέση τους την ώρα που το καταστατικό απαιτεί ο αριθμός τους να είναι 12.
«Τεχνικά», τα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας επιλέγονται δια βίου και δεν μπορούν να παραιτηθούν. Μπορούν όμως να αρνηθούν τη συμμετοχή τους.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.